Излезе голямото обновяване Moment 3 за ОС Windows 11 версия 22H2: нововъведения и промени

1
2911

Microsoft публикува незадължителната кумулативна актуализация за Windows 11 версия 22H2, която носи редица нови функции и промени. Да напомним, че сега обновяванията за стабилните версии на новата операционната система на Microsoft излизат в рамките на големите обновявания с име Moment. Сегашният Moment 3 ъпдейт е вторият за тази година.

Очаква се всички потребители на Windows 11 версия 22H2 да получат актуализацията като част от следващия Patch Tuesday, който е обявен за 13 юни 2023 г. Ако искате да инсталирате актуализацията още сега, преминете към Windows Update Center и проверете за актуализации. Някои функции ще изискват и актуализиране на приложенията чрез Microsoft Store.

Нововъведения и промени

Изолиране на Win32 приложенията. Windows 11 вече ще може да изпълнява класическите Win32 приложения в изолирана среда, за да предотврати достъпа на нежелани или неоторизирани програми до критичните компоненти на Windows. Функцията значително ще повиши сигурността на операционната система. Важно е да се отбележи, че това е предварителна версия на функцията, което означава, че в някои случаи тя може да не работи без грешки.

Сега можете директно да стартирате системата с облачния десктоп на Windows 365 и да го зададете като подразбиране за своето компютърно устройство. Вече можете да стартирате директно от облачния десктоп на Windows 365 и да го зададете на устройството си по подразбиране. Когато включите компютъра си, функцията ще ви подкани да се логнете и след това ще влезете директно във Windows 365 средата без каквито и да било допълнителни стъпки.

Добавена е поддръжката на Bluetooth Low Energy Audio. Тази технология осигурява висококачествен звук с ниска консумация на енергия, като по този начин се подобрява качеството на разговорите, видеоклиповете и музиката при съвместимите устройства, включително безжичните слушалки като Galaxy Buds2 Pro.

Обновено е оформлението на панела с уиджети. Прикачените уиджети вече са отделени от новинарския канал на MSN. Добавен е и разделът „Видеоклипове на MSN“, както и нов инструмент за закрепване, за да се опрости процесът.

Добавена е иконка за състоянието на VPN, която се показва в горната част на активната мрежова връзка в лентата на задачите. Тя използва цвета на системната тема, ако имате връзка с разпознат VPN профил.


Добавена е опция за показване на секундите на часовника в лентата на задачите. Тази функция може да бъде активирана в “ Settings“ (Настройки) -> „Personalisation“ (Персонализиране) -> „Taskbar“ (Лентата със задачи) в раздела „Taskbar behaviour“ (Поведение на лентата със задачи). Можете също така да кликнете с десния бутон на мишката върху таскбара, за да получите бърз достъп до неговите настройки.

Добавен е бутон за бързо копиране на кодовете за двуфакторна автентикация (2FA) в изскачащите известия от приложенията, инсталирани на компютър или смартфон, свързан с компютър чрез приложението Phone Connect. Функцията работи само на английски език.

Добавени са подсказки за бързите клавишни комбинации в контекстното меню на File Explorer. Показаната буква или символ е част от клавишната комбинация и съответства на името на действието в контекстното меню. За да изпробвате промяната, изберете произволен файл и натиснете клавиша от контекстното меню на клавиатурата.

Режимът на киоск с множество приложения е функция, която позволява на ИТ администраторите да определят набор от разрешени приложения, които да се изпълняват, и да блокират всички останали функции. По този начин можете да създадете няколко различни приложения и конфигурации за достъп за различни типове потребители на едно устройство.

Ето някои от достъпните настройки:

 • Ограничаване на достъпа до Настройките с някои изключения – Wi-Fi, яркостта на екрана и други
 • Ограничен достъп до Старт менюто за показване само на разрешените приложения
 • Блокиране на изскачащите уведомления и прозорци, предизвикващи нежелан потребителски интерфейс

Режимът на киоск с множество приложения е идеален за сценарии, при които няколко души трябва да използват едно и също устройство. Това може да включва сценарии в областта на човешките ресурси и търговията на дребно, обучение и провеждане на тестове.

В момента режимът Multi Application Kiosk може да бъде активиран с помощта на PowerShell и WMI Bridge, като скоро ще бъде осигурена и поддръжката на Intune/MDM и конфигурациите на пакетите за провизиране.

Потребителите вече могат да създават в реално време дъмпове на паметта  на ядрото в допълнение към вече съществуващите „дъмпове на ядрото“ за процесите. Целта на този дъмп е да се съберат данни за коригиране на необичайна ситуация, като същевременно се позволи на операционната система да продължи да работи. Това намалява времето на престой в сравнение с проверката на различните грешки, сривове и краткотрайни увисвания, които не се класифицират като фатални.

За да създадете дъмп на паметта на ядрото в реално време, преминете към страницата „Подробности“ в „Мениджър на задачите“, кликнете с десния бутон на мишката върху системния процес и изберете “ Create live kernel memory dump file“. Дъмпът ще бъде записан в следната директория:

%LocalAppData%\Microsoft\Windows\TaskManager\LiveKernelDumps

Добавена е нова настройка за сензорна клавиатура, която замества чек бокса „Показвай сензорна клавиатура, когато няма свързана клавиатура“ в Настройки -> Време и език -> Въвеждане -> Сензорна клавиатура. Новото падащо меню включва три опции за определяне кога да се задейства сензорната клавиатура при докосване на редактируемо поле:

 • Никога – изключва сензорната клавиатура, дори когато към устройството няма включена хардуерна клавиатура
 • Ако не е включена клавиатура – сензорната клавиатура се появява само тогава, когато устройството се използва в режим на таблет и няма хардуерна клавиатура
 • Винаги – сензорната клавиатура се появява независимо дали има включена физическа клавиатура

Добавена е поддръжка на Адаптивен контрол на яркостта на съдържанието (Content Adaptive Brightness Control, CABC) за лаптопи и устройства от типа „2 в 1“. Тя дава възможност на операционната система да затъмнява или изсветлява областите на дисплея в зависимост от показваното съдържание, за да се постигне баланс между консумацията на енергия и визуалното възприятие. Тази функция може да бъде активирана в менюто „Настройки“ -> „Система“ -> „Дисплей“ в частта „Яркост и цвят“. В падащото меню можете да намерите три опции за работа: „Изключено“, „Винаги“ и „Само на батерия“. При лаптопите и хибридните устройства „2 в 1“ настройката по подразбиране ще бъде „Само на батерия“. Функцията трябва да бъде активирана от производителя на устройството (OEM), така че тя не е налична на всички лаптопи и хибридни устройства 2 в 1.

Добавена е страница с настройки на хъбове и USB4 устройства в Settings (Настройки) -> Bluetooth and Devices (Bluetooth и устройства) -> USB. USB4 осигурява по-добра производителност за докинг станции, високопроизводителни периферни устройства, дисплеи и зарядни устройства. Страницата с настройките на USB4 предоставя информация за възможностите на системата и свързаните периферни устройства, ако компютърът ви поддържа USB4. Тази информация може да помогне за отстраняването на проблеми, ако потребителите се нуждаят от помощ от производителя на устройството или от системния администратор.

Функциите, достъпни в тази страница:

 • Преглед на свързаните хъбове и USB4 устройства в дървовиден формат
 • Преглед на атрибутите и опциите, свързани с USB4
 • Копиране на данните в клипборда, за да могат да бъдат предоставени на сервизния отдел или на системния администратор за отстраняване на неизправности
 • Добавени са нови настройки за поверителност за сензорите за присъствие и API. Ако разполагате с устройство със съвместими сензори за присъствие, вече можете да управлявате поверителността си и да отказвате достъпа на определени приложения до тези сензори. Microsoft не събира изображения и метаданни, а цялата обработка се извършва локално на хардуера на устройството, за да се гарантира максимална поверителност.

Новата настройка можете да намерите в Настройки -> Поверителност и сигурност -> Откриване на присъствие, ако устройството ви поддържа тази функция.

Подобрена е производителността на търсенето в приложението Настройки.

Инструментът „Ножица“ вече се отваря по подразбиране, когато натиснете клавиша Print Screen. Тази настройка може да бъде деактивирана в „Настройки“ -> „Специални функции“ -> „Клавиатура“. Ако преди това сте променили сами тази настройка, нейната стойност ще се запази.

До 20 скорошни таба от Microsoft Edge вече могат да се показват в менюто Alt + Tab и в изгледа на задачите. Можете да управлявате тази настройка в „Настройки“ -> „Многозадачност“.

Функцията за субтитри в реално време вече поддържа следните езици:

 • Китайски език (опростен и традиционен)
 • Френски (Франция, Канада)
 • Германски
 • Италиански
 • Японски
 • Португалски (Бразилия, Португалия)
 • Испански
 • Датски
 • Английски (Ирландия, други английски диалекти)
 • Корейски

Субтитрите в реално време могат да се активират с помощта на клавишната комбинация WIN + Ctrl + L или от изскачащото меню Quick Actions в лентата на задачите. При първото стартиране функцията ще предложи да изтегли необходимите компоненти за разпознаване на речта на вашето устройство. Ако поддръжката на разпознаване на речта не е налична на избрания от вас език на Windows или ви е необходим друг език, можете да изтеглите компонентите за разпознаване на речта за функцията за субтитри на живо в Настройки > Време и език > Език и регион.

Напълно е преработена страницата за помощ за командите в приложението за настройка на гласовото управление, за да бъде по-удобна и разбираема за потребителя. Полето за търсене дава възможност на потребителите бързо да намират търсените от тях команди, а за всяка категория са добавени допълнителни указания. Има също така описания и примери за използване на всяка команда.

Гласовото управление вече поддържа и други диалекти на английския език, включително британски, индийски, новозеландски, канадски и австралийски. Когато активирате гласовия контрол за първи път, ще бъдете подканени да изтеглите необходимия речеви модел, за да активирате разпознаването на гласовите команди на вашето устройство. Ако гласовият контрол не намери модела на речта, който съответства на езика на интерфейса ви, можете да продължите да използвате гласовия достъп на английски език (САЩ).


Добавени са нови команди, които улесняват подчертаването и редактирането на текст с помощта на гласово управление:

Действие, което трябва да се изпълни Команда
Маркиране на диапазон от текст в поле «Select from [text 1] to [text 2]», например, «Select from have to voice access»
Премахване на целия текст от дадено поле «Delete all»
Прилагане на форматиране към маркирания или последно продиктувания текст «Bold that», «Underli

Както обикновено, поредното голямо обновяване за операционната система Windows 11 на Microsoft ще се разпространява постепенно, но до средата на месец юни всички потребители трябва да са я получили. Ако ъпдейта Moment 3 бъде инсталиран още сега, възможно е работата на някои функции все още да е леко ограничена. Така например, в един от коментарите към обновяването се казва, че липсва чек бокса за показване на секундите от часовника в таскбара при Windows 11 build: 22621.1778. Но до средата на месец юли всичко би трябвало да е готово/


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари