Излезе дистрибуцията Linux Mint 18.1

0
1222

Linux Mint Project представи своята най-нова дистрибуция Linux Mint 18.1, която както всички дистрибуции на Linux Mint носи женско име, този път Serena. Използва се пакетната база Ubuntu 16.04 LTS с поддръжка до 2021 година.

linux-mint-18-1-640x359

Дистрибуцията е изцяло съвместима с Ubuntu, но съществено се различава по интерфейса с потребителя. Създателите на Linux Mint предоставят десктоп-среда, съответстваща на класическите канони за организация на десктопа, по-удобни за потребителите, които не харесват най- новите модерни интерфейси. Предлагат се DVD компилации с графичните среди MATE 1.16 (1.7 GB) и Cinnamon 3.2 (1.7 GB) за 64-битовите версии.

Основни нови моменти в Linux Mint 18.1 (MATE, Cinnamon):

  • Включени са новите версии на десктоп-средите MATE 1.16 и Cinnamon 3.2, които следват идеите на GNOME 2 – на потребителя се предлага десктоп с класическо меню, таскбар с област за бързо стартиране на програми и с поддръжката на аплети

cinnamon

  • Усъвършенствани са приложенията от инициативата X-Apps, в рамките на която софтуерът за Linux Mint се унифицира. В приложенията X-Apps се използват по съвременните технологии (GTK3 за поддръжката на HiDPI, gsettings и т.н.). Сред тези приложения можем да изброим текстовия редактор Xed, мениджъра на фотографии Pix, мултимедийния плеър Xplayer и други.
  • В текстовия редактор Xed е добавен нов ред за търсене, с който не се налага отварянето на отделен програмен прозорец, въведен е червен панел, който показва, че редакторът е стартиран с администраторски права

xed

  • В диспечера на актуализациите в добавена нова колона, показваща източника на обновяването (хранилищата Ubuntu или Linux Mint)

mintupdate

  • Обновяванията на Linux ядрото представят по-пълна информация

kernels

  • Езиковите настройки вече не включват само езиковите пакети и локализациите за най-популярните приложения. Сега са добавени допълнителни компоненти като речници, помощни файлове и шрифтове.

mintlocale

  • От базовия комплект е махнат Banshee и вместо него се предлага Rhythmbox
  • Linux ядрото е обновено да версия 4.4.0-31, а комплекта с фърмуери linux-firmware вече е версия 1.157.5.
0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари