fbpx
-1.4 C
София

Излезе докладът „Китайската заплаха по време на квантовата ера“

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Експертите на компанията Booz Allen Hamilton предупредиха, че Китай възнамерява да похищава огромни обеми данни, които след това да декриптира с помощта на квантови компютри и да използва тази информация в свои собствени цели. Най-голям интерес представляват промишлените данни и по-конкретно, данните от сферата на икономиката и информационната безопасност.

Според новия отчет на Booz Allen Hamilton озаглавен като „Китайската заплаха по време на квантовата ера„, Поднебесната с всички сили се опитва да изпревари американските технологии за квантови изчисления, което трябва да стане най-късно до средата на 2020-те години. В отчета се изразява безпокойство, че само след две-три години Поднебесната е напълно възможно да стане лидер в разработването и разгръщането на първите практически сценарии с използване на квантови компютри.

Китайските хакери биха могли да откраднат криптирани и шифрирани данни, които остават ценни в дългосрочна перспектива – биометрични маркери, секретен данни на служители на разузнаването, номера на социалното осигуряване, чертежи на нови оръжия и т.н. Въпреки че тази информация е добре криптирана, Китай може да използват квантови компютри, с помощта на които лесно да я декриптира.

В доклада се казва още, че Китай няма как да не се заинтересува от използването на квантови технологии за създаването на изкуствен интелект от съвсем ново поколение. Това може да се окаже опасно за националната сигурност на САЩ и на другите държави.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини