Излезе докладът на „Лаборатория Касперски“ за 2012

1
16

Тази седмица „Лаборатория Касперски“ излезе с ежегодния си доклад разглеждащ компютърните и интернет заплахи за отминаващата си година. Докладът се основава на статистика на засечените заплахи от продуктите на компанията, а така също разглежда основните тенденции за изминалата година.

Какво в общи линии се отбелязва в доклада. Като за начало от „Лаборатория Касперски“ споделят, че през настоящата година е бил напълно разрушен митът за Mac-компютрите и неуязвимостта им към всякакъв вид компютърни заплахи: количеството на създадените вирусни и малуер проби за операционната система на Apple Mac OS X се е увеличило с цели 30% в сравнение с миналата година. 2012-а бележи създаването на най-голямата ботнет мрежа известна досега – Flashfake, състояща се от 700 000 компютри по целия свят. За успешното проникване в системите, създателите на Flashfake използват уязвимост в Java, останала незакрита в Mac-устройствата в продължение на месеци.

И в тази връзка, специалистите от „Лаборатория Касперски“ споделят, че 2012 би могла да бъде наречена „годината на Java-уязвмостите“, които са били използвани успешно, за да заразят, както PC-та, така и Mac-компютри.

Другата основна тенденция отбелязана в доклада е продължението на стремителния растеж в създаването и използването на зловредни приложения за мобилната операционна система Android. По статистика на „Лаборатория Касперски“ изготвена от ежемесечното наблюдение над създаваните заплахи за мобилни устройства се отбелязва, че близо 99% от всички мобилни заплахи, които са създадени през настоящата година са насочени именно към устройства с ОС Android. По данни на доклада бива отбелязано, че са засечени 35 000 вредоносни приложения за Android – това е почти шест пъти повече от засечените заплахи към платформата на Google за 2011г. Нещо повече, експертите споделят, че тази година е отбелязана нова страница в развитието на заплахите за мобилните устройства с факта, че заплахите за смартфоните вече се изравняват с тези за обикновените компютърни устройства.

Една от другите важни тенденции за изминаващата година е интересът на киберпрестъпниците към онлайн банкирането и все по-големият брой жертви на престъпниците в корпоративните среди, като увеличението на заразените системи на домашните потребители се запазва също. Популярност през 2012 са получили специализираните банкови троянски коне, насочени към служители в организации, които са специализирани в онлайн банкирането. Акцент бива поставен на малките и средните предприятия, чиито бюджет е традиционно по-ограничен в сравнение с този на големите финансови институции и корпорации.

Не е подмината и темата за кибероръжията, която през настоящата година бе отразена широко в публичното пространство. През 2012г. реалните инциденти свързани с кибероръжията се е увеличил няколко пъти в сравнение с предишните години, потвърждавайки тенденцията за увеличение на производството на кибероръжия от все повече страни от целия свят. Като за начало, специалистите споменават откриването на тайнствения троянски кон Wiper, който успя да унищожи базите данни на десетки компании в Иран, не оставяйки след себе си, каквито и да е било следи. В хода на разследването на дейността на Wiper, специалистите се натъкват на две особено сложни системи за кибершпионаж получили известност като Flame и Gauss, които по мнението на експерти и на вътрешна информация изтекла в публичното пространство са били създадени с активна държавна подкрепа. Факт, причислил въпросните заплахи към кибероръжията. И трите заплахи бяха открити в компютърни системи от Близкия Изток.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари