fbpx
10 C
София

Излезе монолитната Linux дистрибуция Ubuntu Core 20

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Компанията Canonical публикували новата Linux дистрибуцията Ubuntu Core 20, която е компактен вариант на стандартната Ubuntu дистрибуция, адаптирана за използване в IoT устройствата, в контейнерите, в потребителското и промишленото оборудване и други. Ubuntu Core е във вид на неделим монолитен образ на базовата операционна система, в който не се използва разделяне на отделни deb пакети. Дисковете образи на Ubuntu Core 20 са синхронизирани с пакетната база на Ubuntu 20.04 и се предлагат различни версии за x86_64, ARMv7 и ARMv8 процесорните архитектури. Поддръжката на Ubuntu Core ще продължи 10 години.

Основни моменти

  • Реализирана е официалната поддръжка на всичките най-различни версии на едноплатковите компютри Raspberry Pi, в които се използват 32 битови и 64-битови ARM чипове
  • Добавена е възможност за използването на пълно дисково криптиране с интеграцията на TPM (Trusted Platform Module). Засега криптирането от този вид е достъпно само за системите с x86 процесорна архитектура, като за ARM ще се появи по-късно.
  • Добавени са режими за възстановяване на данните (Recovery) и преинсталиране (инициализация на устройството с използването на последната избрана версия). Предлага се начало меню за избор на вариант за стартиране или преход към режима за възстановяване. Това меню се показва при задържане на клавиша 1 още в началото на зареждането на операционната система.
  • Добавена е началната поддръжка на инструментариума MAAS (Metal-as-a-Service) за бързо разгръщане на няколко конфигурации върху множество компютърни системи.
  • Добавена е началната поддръжка на cloud-init за настройка на системата по време на зареждането.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини