fbpx
5.8 C
София

Излезе операционната система Алт Образование 10.1 – руският Linux за училища и други учебни заведения

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Компанията Базалт СПО, която разработва системен софтуер за Linux, включително и на програмно осигуряване съответстващо на изискванията на руското законодателство в областта на защитата на информацията, представи операционна система Алт Образование версия 10.1.

Новата руска Linux дистрибуция е предназначена за използване в образованието. Ключовите особености на Алт Образование е интеграцията на работни места за учащите и преподавателя, както и възможността за централизирано управление на един учебен клас. Вградените в дистрибуцията групови политики дават възможност за лесното интегриране на ма системата в сегашната IT инфраструктура с Active Directory.

Linux дистрибуцията Алт Образование 10.1 се разпространява с двете стабилни Linux ядра Linux 5.10 и 5.15, като по време на инсталацията се избира кое от тях да бъде използвано. Налична е поддръжката на голям брой периферни устройства и допълнителен инструментариум, улесняващ администрирането. В инсталационният дисков образ са включени необходимите средства за изтеглянето на допълнително образователно съдържание, новият Wine 7.17 за стартирането на Windows приложения и актуалната към днешен ден цялостна платформа за програмиране PascalABC.NET, която се използва при полагането на изпита по информатика.

Специално внимание е обърнато на информационната защита, като се покриват всички спецификации на руските стандарти за криптиране.

Алт Образование 10.1 може да работи с процесорните архитектури  x86 (Intel 32/64 бита), ARM64 (Байкал-М, Huawei Kunpeng Desktop, Raspberry Pi 4 и други), e2k (Елбрус). Тази Linux дистрибуция е безплатна за домашно ползване, а учебните заведения трябва да си вземат лиценз.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини