Излезе отвореният Wi-Fi стек OpenWifi 1.4

0
837

Излезе проектът OpenWifi 1.4, в рамките на който се разработва отворена реализация на цялостен стек за Wi-Fi 802.11a/g/n, при който формата на вълната и модулацията се определят програмно (SDR, Software Defined Radio). OpenWifi дава възможност за създаване на напълно контролирана реализация на всичките компоненти на безжичното устройство, включително програмните слоеве от ниско ниво, на конвенционалните безжични адаптери и още много други. Кодът на софтуерните модули, както и схемите и описанията на хардуерните блокове са написани на езика Verilog за FPGA, и се разпространяват под AGPLv3 лиценза.

OpenWifi използва архитектурата SoftMAC, която включва реализиране на основен безжичен стек 802.11 (high-MAC) от страна на драйвера и наличието на low-MAC слой от страна на FPGA. Подсистемата mac80211, предоставена от ядрото на Linux, се използва като безжичен стек. Взаимодействието със SDR се осъществява чрез специален драйвер. Хардуерът може да се базира на FPGA на Xilinx и на универсалните приемо-предаватели (RF) FMCOMMS2/3/4, ADRV1CRR или AD9361 на Analog Devices. Цената на базираното на FPGA решение ZYNQ NH7020 е 400 евро.

Основни възможности:

  • Цялостна поддръжка на 802.11a/g/n, предстои и поддръжката на 802.11ax
  • Широчина на честотната лента 20 MHz и честотен диапазон от 70 MHz до 6 GHz
  • Режими на работа: Ad-hoc (мрежа от клиентски устройства), точка за достъп, станция и мониторинг
  • Лесна промяна на честотната лента и честотата: 2 MHz за 802.11ah и 10 MHz за 802.11p

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари