fbpx
15.2 C
София

Излезе програма значително намаляваща натоварването на процесора при Windows 10/11

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Отлични новини за потребителите с по-слаби компютри. Неособено известен програмист представи помощната програма ShiftDown, която променя приоритетите на някои процеси на операционната система в случай, че натоварването на централния процесор е прекалено голямо и по този начин неговото натоварване осезателно намалява. Това е програма с отворен сорс код, която работи както в средата на Windows 10, така и на Windows 11. Първоначално приложението е създадено за компютър с процесор Intel Core i5 от трето поколение след като започват да възникват проблеми с производителността на системата. Въпросните проблеми са възникнали след инсталирането на пачовете оправящи проблемът с уязвимостите Meltdown и Spectre.

Програмистът сподели, че неговият компютър е започнал сериозно да се забавя при по-голямо натоварване на процесора. Промяната на приоритета на някои процеси решават този проблем, като именно това е и заложено в програмата. ShiftDown извършва мониторинг на текущото състояние на операционната система и когато натоварването на процесора превиши 25% програмата променя приоритета на процесите, които най-много натоварват процесора. Създателят на това интересно приложение подчертава, че ShiftDown не понижава общата производителност на компютъра, но подобрява състоянието на компютърната система при ситуации с високо натоварване на централния процесор.

Когато ShiftDown се върне в режим на готовност, тя автоматично връща приоритета на всички процеси. Единственият проблем е, че нейното инсталиране не е много лесно – софтуерът се инсталира като услуга в средата на операционната система, като това е необходимо да бъде направено ръчно.

Ето как изглежда процесът на инсталиране:

  • Изтегляне на най-новата версия на ShiftDown от GitHub
  • Стартиране на команден ред с права на администратор
  • Изпълняване на командата sc.exe create ShiftDown binpath=“PATHTO\shiftdown.exe“ start=auto
  • Изпълняване на командата start ShiftDown за стартиране на новата услуга

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини