fbpx
24.7 C
София

Излезе първата версия на Linux дистрибуцията openSUSE Leap Micro

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Създателите на проекта openSUSE представиха първата версия на Linux дистрибуцията openSUSE Leap Micro, базирана на технологията и софтуерните модули на проекта MicroOS. Новата дистрибуция се позиционира като community версия на продукта SUSE Linux Enterprise Micro 5.2, с което се обяснява и необичайния номер на първата версия – 5.2, който е приет, за да има синхрон в номерирането на двете Linux дистрибуции. Техническата поддръжка и обновяванията са с продължителност 4 години.

За изтегляне се предлагат дискови образи за процесорните архитектури x86_64 и ARM64 (Aarch64), които имат удобен инсталатор. Те могат да се стартират под управлението на хипервайзорите Xen и KVM , както и директно върху съответния хардуер, включително едноплатковите компютри от фамилията Raspberry Pi.

Най-характерната особеност на Leap Micro е механизмът за атомарно обновяване и актуализиране, при който ъпдейтите се изтеглят и инсталират автоматично. За разлика от атомарните обновявания на базата на ostree и snap, използвани във Fedora и Ubuntu, в openSUSE Leap Micro вместо използването на отделни атомарни образи и разгръщане на допълнителна инфраструктура, се използва стандартния пакетен мениджър и функцията за правене на моментни снимки на файловата система.

Leap Micro дистрибуцията е предназначен за за използване като базова система за платформите за виртуализация и за изолация на контейнерите, както и за използване в децентрализираните системи, базирани на микро онлайн услуги. И още, Leap Micro е важно звено при формирането на следващото поколение SUSE Linux дистрибуции.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини