Излезе първият интерактивен учебник по линейна алгебра

0
105

„Изображението казва повече от хиляди думи“ – това е мотото на създателите на учебника „Вълнуваща линейна алгебра“ (Immersive Linear Algebra) с изцяло интерактивни илюстрации. Авторите на този много интересен учебник твърдят, че това е първият в света учебник от подобен тип.

 

Качествените илюстрации са много важни за усвояване на материала. Думите се забравят, но изображенията се запомнят и изплуват пред очите в нужния момент. А когато учениците имат на разположение интерактивни илюстрации, с които може да се експериментира, то ефективността на обучението многократно нараства.

 

Автори на учебника са Якоб Стрьом (Jacob Ström), Кале Острьом (Kalle Åström) и Томас Акенин-Мьолер (Tomas Akenine-Möller). Те считат, че с помощта на интерактивното обучение, предметът се усвоява по-бързо, потапянето в линейната алгебра става на практика мигновено, а същността на темата се схваща моментално.

Към интерактивния материал, допълнително е вградена контекстна помощ, с обяснения на математическите термини.

Подходът е подходящ и за преподаване на други технически материали и науки. Високото ниво на абстракция в математиката, физиката и химията буквално изисква много добри илюстрации за изучаване на материала.

 

Към днешен ден са публикувани (immersivemath.com/ila) четири от дванадесетте части на „Вълнуващата линейна алгебра“.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за