fbpx
19.8 C
София

Излезе рейтингът на най-иновативните държави за 2022 година

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Световната организация за интелектуална собственост WIPO публикува своя рейтинг на най-иновативните държави за изтеклата 2022 година. Още в самото начало на доклада се казва, че от 2000 година до днес инвестициите в научна и развойна дейност (R&D) са се утроили и са достигнали 2,4 трилиона щатски долара.

Според тази информация през 2022 година Швейцария за дванадесети пореден път е на първо място в рейтинга на най-иновационните страни в света. Следват САЩ, Швеция, Обединеното Кралство и Нидерландия. Интересно е, че Китай е все по-близо до първата десетица, а Турция и Индия за първи път са сред 40-те страни с най-големи иновации.

Иновациите са доста сложни за оценяване с помощта на точкова система и затова Глобалният иновационен индекс включва 81 показателя, класифицирани в седем отделни категории. Показателите са най-различни и включват притока на чужди инвестиции, размера на Брутния вътрешен продукт, качеството на научно изследователските институции, политическата стабилност и сигурност, лекотата на започване на бизнес, регистрираните патенти, заявените и регистрираните търговски марки и брандове, производителността на труда и т.н.

България е на 34-то място с Глобален иновационен индекс от 39,5 точки. Близо над нас са Унгария, Словения и Португалия. Ние изпреварваме Малайзия, Турция, Полша, Литва и т.н.

Рейтингът включва 50 държави, като на последните места са класирани Русия, Виетнам, Румъния и Чили.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини