fbpx
2.8 C
София

Излезе уеб браузърът Wolvic 1.2 на базата на Firefox Reality

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Излезе новата версия на уеб браузъра Wolvic, предназначен за използване в системите с допълнена и виртуална реалност. Проектът продължава развитието на браузъра Firefox Reality, който в началото бе дело и се развиваше от Mozilla. След стагнацията на кодовата база на Firefox Reality в рамките на проект Wolvic, с неговото развитие и разработване се зае компанията Igalia, известна преди всичко участието си в редица популярни проекти, включително GNOME, GTK, WebKitGTK, Epiphany, GStreamer, Wine, Mesa и freedesktop.org.

Кодът на браузъра Wolvic е написан на програмните езици Java и C++ и се разпространява под MPLv2 лиценза. Вече има готови компилации за операционната система Android. Поддържа се работата с VR шлемовете Oculus, Huawei VR Glass, HTC Vive Focus, Pico Neo и Lynx. Сега се осъществява портването на бразузъра за устройствата на Qualcomm и Lenovo.

Браузърът използва уеб енджина GeckoView, който е версия на енджина Mozilla Gecko, оформен като отделна програмна библиотека, която може да бъде обновявана независимо. Управлението се осъществява с помощта на принципно нов триизмерен потребителски интерфейс, който дава възможност за навигация в сайтовете на виртуалните светове, както и в системите за допълнена реалност. Улеснено е преглеждането на традиционните 2D сайтове, а уеб разработчиците могат да използват API WebXR, WebAR и WebVR за създаването на специализирани 3D уеб приложения, взаимодействието с които става във виртуалното пространство.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини