Излезе Android 12 DP: нововъведения и промени

5
1502

Версията Android 12 Developer Preview 2 (DP2) вече може да бъде изтеглена и инсталирана засега само на смартфоните Google Pixel. Това е третата версия на мобилната операционна система, която предлага минорни обновявания, които улесняват програмирането и използването на мобилните устройства.

Както и предишната версия, Android 12 DP е предназначена предимно за разработчици и засега може да проявява известна нестабилност и не е особено подходяща за ежедневно използване.

Основните промени засягат информационната безопасност и подобряват някои от вече съществуващите функционалности. Можем да отбележим подобрения механизъм на обновяванията, усъвършенствания режим Картина в картината (PiP), новата тъмна тема и промените в API.

Така например, сега при излизане от приложение, което е възпроизвеждало видео, операционната система веднага преминава в режим Картина в картината, без да се налага изчакването на анимацията за появата на работния плот. Google твърди, че това решение е по-плавно и по-бързо. Друг нов момент е, че програмният прозорец на PiP режима може да бъде временно скрит чрез неговото изместване извън рамките на екрана. Възпроизвежданото в този режим видео може да бъде изведено на цял екран с двойно докосване, както и плавно увеличавано и намалявано с помощта на жеста pinch-to-zoom.

Обновен е и програмния прозорец за избор на мобилно устройство, който сега излиза на цял екран. Официално е вграден режимът за работа се една ръка, който преди това бе скрит в операционната система. Преработен е дизайнът за графичната парола. Иконките за наскоро използваните приложения са отделени от другите елементи на интерфейса.

Що се отнася до информационната безопасност, Android приложенията могат да поискат въвеждане на парола преди извършването на действия с уведомленията, изведени на заключен екран. Така например, в чат може да бъде поискана парола, за да се изтрие някое съобщение.

Добавен е по-лесен и по-ефективен начин за получаване на контролната сума на инсталираното приложение. Разработчиците могат да избират няколко стандартни алгоритъма, включително SHA256, SHA512 и Merkle Root.

Приложенията вече могат да получават информация точно колко е закръглен екранът – какъв е радиусът на овала и къде се намира централната точка. По този начин разполагането на елементите на интерфейса става по-коректно.

Досега настройките, уведомленията и списъка с приложенията излизаха на черен фон, но в Android 12 DP интернет гигантът е предпочел сивия цвят. Има и други промени в тъмната тема.

При устройствата за носене, като например, смарт часовниците, се изисква специално приложение-компаньон за работа с тях. В новата ОС Google ускорява стартирането на тези приложения, когато наблизо се появи подобно устройство. За тази цел в Android 12 DP е добавен нов API с име CompanionDeviceService. Специален системен процес извършва мониторинг на разстоянието до устройството за носене и на базата на тази информация взема решение, дали да остави приложението-компаньон във фонов режим или да го спре.

Досега цветът на плеъра зависеше от цвета на фона, но сега не е адаптивен и винаги е с един и същи цвят.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари