Go edition

Малко след представянето на Android 9.0 Pie, корпорацията Google представи и олекотената версия на тази операционната система: Android Pie (Go edition). Тя е подходяща за най-бюджетните мобилни устройства с 1 GB оперативна памет и слаб процесор.

Интернет гигантът заяви, че Android 9.0 Pie (Go edition) осигурява още по-висока скорост на работа, повишена безопасност и нов раздел за контрол на мобилния трафик. Освен това, новата версия на операционната система е много по-малка – под 2,5 GB. За сравнение, стандартният Android 9.0 Pie заема около 5,5 GB дисково пространство.

Едновременно с това Google обнови и Go-приложенията, оптимизирани за олекотената Android Pie. По-бързи, по-леки и по-ефективни са станали Google Go, Assistant Go, YouTube Go, Gboard Go, Files Go. Както и другите програми за устройствата, работещи под управлението на операционната система Android Go.

Към днешен ден над 100 производителя предлагат смартфони с Android Go. Те могат да бъдат закупени в повече от 120 държави. До края на тази година, всички модели ще бъдат обновени до Android Pie (Go edition). Според информацията към днешен ден, първи ще бъдат Alcatel 1X, Nokia 2.1, Moto E5 Play, Huawei Y3 2018 и ASUS ZenFone Live L1.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
8 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
AymalievпроповманолAndroid userШпионите смех Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Супер. Услугите на гугъл могат ли да бъдат окончателно разкарани, така че даже „регистрация на устройството“ да не се случва? И никакви гугъл акаунти, рекламни мрежи, тракери, аутоупдейти, интеграция с непоискани сървиси?
И да мога да си инсталирам желаните програми на ръка след като съм си ги даунлоаднал от сайта на производителя, заобикаляйки гугъл и свързаните мрежи?
Щото иначе – няма подобрение.

Хоумс
Хоумс

ЕПА, нема се случи, товс не ти е Windows XP.

Oceanic815
Oceanic815

Може. Кратък отговор – Custom ROM. Например LOS (Lineage OS). По подразбиране се доставя без Google Apps и се въздържаш от инсталирането на последните 🙂
Официално поддържани устройства, тук – https://wiki.lineageos.org/devices/

Шпионите смех
Шпионите смех

Едно custom-че, root-че и си готов, пък и кой знае каква информация за теб нема да изтече, че да ти промени живото да е*а. ..

Shamata
Shamata

Умерен Ретроград
Ще чакаме телефони с операционна система Линукс, защото всичко останало е шпионски софтуер. Лошо е когато няма алтернатива за ПС има сега очакваме и за мобилните телефони.

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Чети за SailfishOS.
Линукс операционна система с поддръжка на свой софтуеър и лейър за приложения за андроид. Обаче не е много разпространена, а в европа пък хич. И май устройствата са малко по-скъпи, вероятно защото няма информация която да се продаде и съответно злоупотреби, която да покрие част от разходите за разработка и разпространение.

Светльо
Светльо

И кой мислиш трябва да плати за милионите човекочаса работа? Това, което искате няма да се случи. Поне в близкото бъдеще.

Android user
Android user

Ще чакаш ама няма да дочакаш. Убунту се пробваха да направят Линукс за телефон – провалиха се с гръм и трясък.

манол
манол

И все пак би било добре да мога да си инсталирам като минимум по-ново ядро на кернела,и след това нов -неофициално компилиран билд на следващата версия на андроид…или друга операционна система.
Има толкова много световно-неизвестни марки смартфони,на които по никакъв друг начин не може да се сложи поне следващата версия Андроид.

пропов
пропов

Абе хора, при вас мисловен процес някакъв тече ли? Няма безплатен обяд!!! Как ще се направи нещо, което не носи печалба на създателите си , а как ще се потдържа то? От доброволци :-)))
Да има къстъм ромове, и разни моднати ОСи , но те имат недостатъци на къстъм продукт, не са популярни, не са стабилни, не са за всеки и за всеки ден. Никой няма да ви сложи един завършен , стабилен продукт в ръцете и да не поиска нещо в замяна.

Aymaliev
Aymaliev

Не знам как се „потдържа“, но LineageOS (спомената и по-нагоре в коментарите) е далеч по-стабилна от EMUI, MIUI или андроид версията на Леново.