Излезе Beaker 1.0 – браузър с P2P платформа за децентрализирани сайтове

1
502

След две години разработване бе представена първата версия на експерименталния уеб-браузър Beaker 1.0, най-характерната особеност на който е вградената поддръжка на P2P протокола Hypercore. С помощта на този протокол се формира децентрализирана мрежа за доставка на съдържание, възлите на която са потребителите на този браузър. Изградената по този начин мрежа дава възможност за създаване на уеб приложения за които не са необходими сървъри. Кодът на проекта е написан на програмния език JavaScript с използването на енджина Chromium и платформата Electron. Браузърът Beaker 1.0 се разпространява под MIT лиценза. Предлагат се версии за Linux, macOS и Windows.

Протоколът Hypercore комбинира технологиите на блокчейна и на BitTorrent. Точно както е в BitTorrent, потребителят изтегля файловете от тези сайтове и започва да участва в раздаването. Главната разлика на Hypercore е възможността за промяна на файловете без да се налага създаването на нов URL. За създаването на собствен сайт е достатъчно да се подготви необходимия HTML/JavaScript-код, да се създаде Hyperdrive среда и да се помести линк към тази среда, достъпът до която се осъществява с използването на URL „hyper://“. При отваряне на подобен линк съдържанието се зарежда директно от компютърната система на автора, след което заредилият тази информация може да участва в нейното раздаване на другите потребители.

За създаването на сайтове, в самия браузър е вграден редактор на код, инструменти за синхронизация на каталозите със съдържимото на различните сайтове, уеб терминал и специален API за четене и зареждане на файлове.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари