След 3 години работа, официално бе представен виртуалния гласови помощник Dragonfire 1.0 за операционната система Linux, даващ възможност за цялостно управление на десктопа с помощта на гласови команди.

Проектът Dragonfire 1.0 е написан на програмния език Python и се разпространява под MIT лиценза. Поддържат се Linux дистрибуциите, базирани на Ubuntu, включително KDE neon и elementary OS. Допълнително е подготвен мобилен клиент за Android.

За разпознаването на гласовите команди се използва системата за разпознаване на речта Mozilla DeepSpeech, базирана на платформата за машинно обучение TensorFlow. За синтезиране на реч се използва пакета Festival. Интерфейсът във вид на въпрос/отговор се базира на библиотеката за разпознаване на текста на естествения език spaCy и на данните от Wikipedia. Отговорите се формират с използването на невронната мрежа seq2seq, тренирана с база данни, съдържаща диалози от филми (Cornell Movie-Dialogs Corpus).

Програмата може да работи в режим на графична анимация, при който на екрана се вижда мъжки или женски силует. Анимацията може да се изключва. С помощта на гласовото управление е възможно да се осъществява търсене и подаване на вградените в системата гласови команди, стартиране на приложения, изчисляване на математически изрази и задаване на произволни въпроси. Така например, възможно е да се подаде команда за стартиране на офис пакета, да се започне диктуването на текст и между другото да се запита, кой е най-големият град в България.

Новата система може да работи и в сървърен режим, в който се предоставя RESTful API за създаване на диалогови чатботове. В програмния пакет е включен пример на чатбот за Twitter. За оптимална работа е желателно наличието на каквато и да е видеокарта с CUDA ядра и 2 GB оперативна памет. Предвидена е възможността вместо вградения енджин за разпознаване на речта, да се използва външния API Google Speech. По този начин е възможна известна икономия на ресурси.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
4 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
монгоТони СтояновЛинукс фенDebilianЛинукс фен Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Линукс фен
Линукс фен

Педерастия, модерността и изчанчените тъпотии са измислица за борба срещу установените добри практики. Всичко от 2006-та година натам като визия е джебдърска педерастия. Линукс е за мъже, не за джендър путки.

Debilian
Debilian

Еми ползвай BSD тогава,щом Линукса ти е за п*тки

Линукс фен
Линукс фен

Това беше тролско мниение, но явно няколко бедни душици се хванаха. Много сте прости.

Тони Стоянов
Тони Стоянов

Ааами, не ние си играем на „убий глупака с мълчание“. И се надяваме да проработи. 🙂

монго
монго

Ох, иронията :Д.
Ако не знаеш за какво говоря чукни в гугъл „FreeBSD COC“.
Иначе OpenBSD-то си е доста стабилно с добра документация но ако искаш производителност, Линукс.

Иначе колкото и да троли тоя по-горе, за едно е прав. Дизайна откъм практичност става по-зле в по голямата си част.