Излезе Linux дистрибуцията Fedora 32 с графичната среда GNOME 3.36 и автоматично почистване на паметта

0
659

Организацията Fedora Project официално представи Linux дистрибуцията Fedora 32. Едно от основните нововъведения е използването на графичната десктоп среда GNOME 3.36 включваща нов начален екран, нови системни диалози, родителски контрол и бутона „Не безпокойте“.

Друга важна промяна е справяне със ситуацията за недостиг на памет. Fedora 32 използва фоновия процес earlyoom, който дава възможност за моментална реакция при недостиг на памет, без да се стига до извикването на функцията OOM (Out Of Memory) в ядрото, която се задейства, когато ситуацията стане критична и като правило, системата почти спира да реагира на действията на потребителя.

При Fedora 32, ако свободната памет е под 4% и не повече от 400 MB, earlyoom оповестява потребителя и принудително приключва работата на процеса, който използва най-много памет (който има най-голяма стойност на /proc/*/oom_score). По този начин не се стига до изчистването на системните буфери.

Интересно е, че за най-приоритетен кандидат за премахване от паметта е процесът или множеството процеси Web Content на Firefox. С нисък приоритет за премахване са различните системни процеси и услуги, включително dnf, gnome-shell, kwin, Xorg, Xwayland, systemd, dbus-daemon и т.н.

Сред останалите нововъведения можем да изброим:
  • Използване на таймера fstrim.timer, който подобрява производителността и увеличава ресурса на флаш дисковете
  • Допълнителните растерни шрифтове във формат OpenType
  • Предлага се готовият за инсталиране дисков образ Computational Neuroscience Lab image, който е направен с цел стимулиране използването в научната работа софтуер с отворен код
  • подобрена е работата на браузъра Firefox с поддръжката на Wayland
  • Значително е подобрена поддръжка на ARM устройствата

В зависимост от нуждите на потребителя се предлагат няколко версии на новата операционна система. Така например, версията Fedora 32 Workstation е предназначена за десктоп компютри и за разработчиците и програмистите, които изискват всичко необходимо да бъде готово и да започне да работи веднага след инсталирането. Предлага се и версията Fedora Server, която навярно ще се хареса на системните администратори. Допълнително са достъпни IoT Fedora – база за решения за концепцията на Интернет на нещата, Fedora CoreOS (минимална операционна система с автоматично обновяване), както и Fedora Spins и Labs за специфични потребителски задачи.

Да напомним, че Lenovo вече предлага бизнес лаптопи с предварително инсталирана ОС Fedora 32 Workstation.

Независимо от използваната версия, всички дистрибуции имат еднакви софтуерни пакети, включително GCC 10, Ruby 2.7 и Python 3.8. Отбелязва се, че е приключен жизнения цикъл на езика за програмиране Python 2 и тази версия повече няма да се използва. За всички, които още използват Python 2 е предоставен остарелият пакет python27. Дистрибуцията се базира на ядрото Linux 5.6.

Новата версия Fedora 32 може да се изтегли от официалния сайт на проекта.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари