Излезе Linux Mint 19.2 – новите възможности на дистрибуцията

36
3319

Излезе новата версия 19.2 на Linux дистрибуцията Linux Mint с кодово име Tina. Тя е формирана на базата на програмните пакети на Ubuntu 18.04 LTS и ще се поддържа до 2023 година. Новата дистрибуция е напълно съвместима с Ubuntu, но съществено се различава с подхода си към потребителския интерфейс и подбора на използваните по подразбиране приложения. В Linux Mint се предоставя десктоп среда, съответстваща на класическите канони в организирането на десктоп средите, което е много по-удобно за потребителите, които не харесват и не приемат новите интерфейсни методи реализирани в Unity и GNOME 3. Вече могат да бъдат изтеглени дисковите образи на Linux Mint 19.2 с графичните десктоп среди MATE 1.22 (1,9 GB), Cinnamon 4.2 (1,8 GB) и Xfce 4.12 (1,9 GB).

Основните нововъведения в Linux Mint 19.2

  • В новата дистрибуция се използват десктоп средите MATE 1.22 и Cinnamon 4.2, дизайнът и организацията на работа в които се продължава развитието на идеите на GNOME 2. На потребителя се предлага работен плот и стандартен таскбар със стартирани аплети. Cinnamon се базира на GTK3+ и технологиите на GNOME 3. В рамките на проекта продължава развитието на GNOME Shell и мениджъра на прозорци Mutter в посока представяне на среда в стил GNOME 2, но с по-съвременен дизайн и някои елементи на GNOME Shell, допълващи класическия десктоп. В MATE се продължава развитието на кодовата база на GNOME 2.32, която вече не използва елементи на GNOME 3. По този начин е станало възможно използването на традиционния десктоп GNOME 2 паралелно с работния плот GNOME 3
  • В Cinnamon значително е намалено използването на паметта. Така например, новата версия 5.2 заема около 67 MB оперативна памет, докато предишната 4.0 изразходваше 95 MB RAM. Добавен е аплет за печат. По подразбиране се показват наскоро отваряните документи. Мениджъра на задачите е портнат на gdbus.

Добавени са нови уиджети, а в конфигуратора са добавени настройки на външния вид, в който е включена възможност за промяна дебелината на скрол лентите.

  • В MintMenu редът за търсене е поставен в горната част. В панела за показване на наскоро отваряните файлове, вече на първо място излизат документите. Значително е увеличена производителността на MintMenu – над два пъти. Изцяло е пренаписан интерфейсът за настройка на менюто, който се използва API python-xapp. При инсталиране на няколко различни версии на програми в менюто допълнително се показва точното име на всяка програма. Аналогична индикация е добавена за дубликатите на приложения, инсталирани чрез Flatpak

 

 

  • В горната част на файлови мениджър Nemo е добавен възможност за прикачане на избрани файлове и папки в горната част на десния панел

Опростен е процесът за предоставяне на съвместен достъп до папките с помощта на Samba. Чрез плъгина nemo-share е възможно прехвърлянето на потребителя в групата sambashare, както и проверка/промяна правата на достъп до съвместната папка, без да се налага извършването на ръчни операции от терминала. Добавена е настройка на междумрежовия екран, както и проверка на правата за достъп не само до папката, но и на нейното съдържание. Разрешени са операциите в криптираните папки.

  • Разширени са възможностите на мениджъра на обновяванията. В списъка за достъпните за инсталиране Linux ядра се показва времето на поддръжка на всеки кернел. Вече могат да се инсталират няколко ядра едновременно. За премахването на ядра е предвиден специален бутон. И още, осигурена е възможност за автоматичното премахване на старите Linux ядра, които не се използват от системата и не са необходими

Опростена е и се използва нов комплект уиджети в секцията Xapp Gsettings на настройките на мениджъра на обновяванията. Добавена е възможност за добавяне в черен списък не само програми, но и в конкретни версии на софтуерните пакети. Реализирано е блокирането на рестартирането и изключването по време на автоматичното инсталиране на обновяване. Добавен е новият лог /var/log/mintupdate.log. Осигурено е автоматичното обновяване на списъка при промяна на АРТ кеша. Добавени са предупреждения за необходимост от рестартиране при промяна на ядрото, за да влязат в действие промените. Има известяване кога точно ще спре поддръжката на съответната Linux Mint дистрибуция, което започва да излиза 90 дни преди спирането на поддръжката, но може да се изключи. Добавена е отделна страница с информация за излизането на нова версия на мениджъра на обновяването.

  • В софтуерния мениджър е добавена индикация за обновяването на кеша и възможност за ръчното инсталиране на програми. Интерфейсът е оптимизиран и сега може да се използва и при екрани с ниска резолюция В Software Sources са добавени бутони за търсене на липсващи ключове за РРА хранилищата и за премахването на дубликатите на хранилищата.
  • Променен е интерфейсът на System Reports. Добавена е отделна страница с пълната информация за компютърната система. Осъществено е портване към systemd-coredump и е прекратено използването на Ubuntu apport, като по този начин е постигната съвместимост с LMDE и другите дистрибуции

  • Продължава усъвършенстването на приложенията в рамките на инициативата X-Apps, която има за цел унификация на софтуера за Linux Mint, незвисимо каква графична десктоп среда се използва

  • В дистрибуцията е добавена помощната програма Boot-Repair, с помощта на която се решават почти всички проблеми, възникнали със зареждането на операционната система
  • Модернизирана е темата Mint-Y. Сега по подразбиране се използва комплекта шрифтове Ubuntu, докато преди това се използваха шрифтовете Noto.

36
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
27 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Моля, коментирайте статията, а не off topic неща. Благодаря.

Най-добре
Най-добре

Windows за десктоп, Linux за сървър.

AxOx
AxOx

До „Най-добре“ – това беше преди Прозорците да станат услуга… защото откакто са услуга, нищо не контролираш… всеки път като си пуснеш компютъра и не знаеш какво ще видиш на екрана. Не говорим за корпоративни клиенти, а за нормални потребители, които имат домашната версия на Уиндоус… а там нямаш НИКАКЪВ контрол над тази ОС, защото всичко се контролира от Майкрософт. Линукс стана много добър и лесен за ползване (нищо общо с това отпреди 10-15 години) Специфично тази дистрибуция е страхонта, защото е махната телеметрията, която Убунто има откакто го купи Майкрософт. Фирмата активно минава на Дебиан, защото не се знае… Виж още »

Най-добре
Най-добре

Феновете на Линукс са като агитката на някой малък отбор, примерно Локо Пловдив. Не е най-добрия отбор, ама си го подкрепят. Браво.

AxOx
AxOx

Би ли споменал кое не ти харесва в тази дистрибуция, ако си я ползвал изобщо?

Най-добре Джам бе братле
Най-добре Джам бе братле

Не ми харесва, че няма KDE, което е единствената ставаща Linux десктоп среда. А това което не ми харесва във всеки Linux са калпавите аудио и видео драйвери – в Windows картината и звука са по-мазни. Шрифтовете в повечето дистрибуции също са смотани, само в Ubuntu стават за четене.

the professor
the professor

за звука не си прав (под линукс е в пъти по добър), но за другите неща да, според мен lxde е също отлична среда, но няма ефектите н kde, затова е в пъти по лека…

Най-добре Джам бе братле
Най-добре Джам бе братле

Не говоря за ефекти. Говоря за бързина и визия. Гнома е най-тежък и бавен, въпреки че е най-орязан и грозен…ако ми обясниш логиката на това, ще ти кажа евала.

ngc-bg
ngc-bg

Plasma desktop можеш да добавиш…не е нещо, което идва без други проблеми, но факта е че можеш да имаш KDE върху mint.
За аудио и видео – не съм сигурен дали не е субективно. Някои неща повече ме впечатляват в Win, но други в Linux…
По повод шрифтовете – и на Windows и на Linux можеш да използваш каквото душа ти иска всъщност – true-type , anti-aliasing и т.н.

Най-добре Джам бе братле
Най-добре Джам бе братле

Става голям мишмаш като се наслагат няколко десктопа. Ще ме впечатлиш ако кажеш как да подкарам Waves MaxxAudio Pro под Linux, та барем звука се изравни като на Windows, а не да слушам заглушено пръщене. На Windows шрифтовете са си топ без да пипам нищо. И в Ubuntu e почти така, в другите дистрибуции, шрифтовете са потресаващи – знам, че всичко може да се настрои и конфигурира, но живота е прекалено кратък, за да си губя времето да правя нещо което другаде ми го сервират наготово. Последно по темата – да оправят звук, картина, неща като хардуерно ускорение в браузъра,… Виж още »

Дебилиън
Дебилиън

И какъв е проблема да инсталираш ръчно КДЕ. То и Девуан няма Гном и се твърди че не може да работи без системд, но Гентуу са намерили решение за тая пречка.

Най-добре Джам бе братле
Най-добре Джам бе братле

Дебилиън, ще те питам нещо, искам да си честна обаче – ще живееш 60-70 години на тоя свят, може и по-малко. Искаш да ги прекараш в компилиране на гентута и конфигуриране на девуани ли?

BlB
BlB

@Най-добре Джам бе братле
Тактиката и стила на Калин! Мдаа Очаквайте и Оракълчо да се включи…
Човече прочети и попитай дали Win се използва в проф звукозаписни студия! Не ми се спори с дървени философи пикаещи с/у вятъра!

Най-добре
Най-добре

Не ме интересува, аз не съм проф звукозаписно студио. Нито ти си такова. Абе интересно как НИТО ЕДИН човек който реално има полза от Линукс и вади пари от него, примерно някой който има хостинг компания или админ на сървъри, не дойде да се прави на велик как е компилирал новото ядро или е разкарал системд-то, а тука някакви … айде няма да ви обиждам, ми говорят за студия-мудия, скоро ще почнете и за суперкомпютрите, за ЦЕРН, за НАСА, за извънземни, как всички те са на Линукс…и всичко тва при положение, че никакъв досег нямате с тия технологии! Е тва… Виж още »

Дебилиън
Дебилиън

Ми тва правя бе бастун. Сисадмин съм и си ме кефи. И си печеля доста одбри пари тъй че духай супата.

Dedal
Dedal

Аз ще ти кажа бре.
1 месец конфигурирах debian през 2006-2007 някъде да е било.
И после само си местя харда на новия комп. А и с последния HP си смених ядрото със специално компилирано от производителя.
Ти колко пъти преинсталира за тези години, и колко пъти рови за драйвери 🙂

Dedal
Dedal

Ти май видео на linux само си го сънувал.
Само да кажа че linux рендира по-добре всички формати, включително затворените които са писани от MS.
Парадокс, да си го напишеш а да върви на друга OS.
Има и други парадокси:
За някой игри нямам системни изисквания и не тръгват на Win, на същия комп с debian и емулатот вървят и даже не лагват.
Това, че не можеш да работиш с една система не значи че е калпава.

...
...

Кога майкрософт е купила Убунту?

BlB
BlB

Краткия отговор е точно никога! Но …нека кажат че сестра ти е метреса на Шиши а ти ходи разправяй че си сам-самичък сирак скитник!

ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ
ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ

watch?v=IiP76cnRjew

Докато вие се занимавате с глупости и си пилеете времето….

BlB
BlB

Това дето си го постнал няма смисъл….щото Линукс е точно за това да намали несправедливоста, тарикатите и голямите лапачи. Точно заради това се води тука спора!

Oracle
Oracle

Мдааа … Минт-а е най-доброто за крайни клиенти, с което може да се похвали Линкус обществото, за разлика от всички останали, които чупят поголовно какво ли не при ъпдейт/ъпгрейд. Но … винаго има едно – но. Една птичка, пролет не прави, магаре сред овце и т.н. За 19 и особено 19.1, шапка свалям, предполагам, че и 19.2 ще продължи традицията. Да видим, преди няколко часа вдигнах моята 19.1 на 19.2 безпроблемно и дано да се държи все така добре. @BlB Виждам, че май са те повишили! Поздравления за новата позиция – Старши експерт – хигиенист, отговарящ за особено трудни обекти… Виж още »

микгигс
микгигс

минт 19 е първото творение на линукс обществото, което е по-добро от уиндоус. Слагайте!

zmei
zmei

Далеч не е първото, но е най-лесно за преминаване!

BTW I use Arch
BTW I use Arch

Лично аз предпочитам rolling release дистрибуции като Manjaro с най-новите програми и драйвери, отколкото да се занимавам с PPA-тата на Убунту. Добре че Майкрософт решиха да създадат спайуера Windows 10 и ме принудиха да премина на Mint MАТЕ. Сега съм на Manjaro KDE и съм много доволен.

Пламен
Пламен

И аз съм на Manjaro xfce

greed
greed

Болят ме очите от всички линукс дистеибуции

философ
философ

По-добре да те болят очите от Линукс, отколкото гъзъ от Уиндоус

BlB
BlB

Щото Win няма тоя проблем ли????? Отдавна Убунту и деривати няма този проблем! Единствено пища хората които са новобранци да не ти се хванат на манипулацийките! Трольо-тролев такъв!

Дебилиън
Дебилиън

А мен ме боли фара за тъпанари като тебе.

windowsvomit
windowsvomit

при положение че фара ти е отзад и е голям като на автобус чавдар -имаш право да те боли

Кико
Кико

Страхотна дистрибуция! Бърза и лесна за употреба. Единственият проблем,който открих е, че има проблем с teamviewer и зависимостите при инсталация, но веднага го замених с алтернатива 😉

Dedal
Dedal

Нямам впечатления за mint, аз си обичам дедо Дебиан.
Работи ли стабилно?

ба'т ви Румен
ба'т ви Румен

До разбиращите от Линукс едно сериозно питане?
Понеже искам да разкарам Виндовса, но ме държат две онлайн игри които играя.
С коя дистрибуция на Линукс мога да ползвам онлайн игри?
Игрите са: Star Trek online и Destiny 2.

Благодаря предварително на отговорилите.

Дебилиън
Дебилиън

Със всяка, с инсталиран Wine или още по-добре PlayonLinux, Който позволява да сетващ за всяка игра най-подходящата версия на виното.

BTW I use Arch
BTW I use Arch

Или по-добре пробвай Lutris.