Излезе Linux Mint 20 (Ulyana) – нововъведения и промени

13
2063

Излезе дистрибуцията Linux Mint 20 с кодово име Ulyana, базирана на Ubuntu 20.04 LTS. Това е една от най-популярните Linux дистрибуции, която е напълно съвместима с Ubuntu, но съществено се различава по начина на изграждане на потребителския интерфейс и подбора на използваните по подразбиране приложения. Създателите на Linux Mint предоставят десктоп среда, съответстваща на класическите канони за организация на работния плот и която е по-удобна за потребителите, които не приемат новите методи за изграждане на интерфейса в GNOME 3. За изтегляне се предлага DVD компилация с различни десктоп среди – MATE 1.24 (1.9 GB), Cinnamon 4.6 (1.8 GB) и Xfce 4.14 (1.8 GB). Linux Mint 20 е дистрибуция с дългосрочна поддръжка (LTS) и ще получава обновявания до месец април 2025 година.

Едновременно с излизането на Linux Mint 20 Ulyana бе съобщено, че се удължава поддръжката на предишните LTS версии – Linux Mint 18.х до месец април 2021 година, а Linux Mint 19.х – до месец април 2023 година.

Основни нововъведения в Linux Mint 20 Ulyana (MATECinnamonXfce)

В дистрибуцията са включени десктоп средите MATE 1.24 и Cinnamon 4.6, начинът на работа в които продължава идеята за развитието на GNOME 2. Всичко е стандартно – на потребителя се предлага работен плот със стандартно меню, таскбар с иконките на работещите програми и аплети. Cinnamon се базира на GTK3+ и технологиите на GNOME 3. Проектът развива и средата GNOME Shell, както и мениджъра на прозорци Mutter, които са в стил GNOME 2, но с по-съвременен дизайн, който използва елементи на GNOME Shell, допълващи възможностите на класическата десктоп среда. MATE продължава развитието на GNOME 2.32 и вече няма нищо общо с GNOME 3, което дава възможност за използването на традиционния GNOME 2 десктоп паралелно с GNOME 3. Версията с десктоп средата Xfce, както бе и при предишната дистрибуция, е Xfce 4.14.

В Cinnamon 4.6 е реализирана поддръжката на дробно мащабиране, която дава възможност за подбор на оптимален размер на елементите при дисплеите с висока плътност на пикселите (HiDPI). Вече е възможно да се зададе мащаб 1,5.

Направена е значителна оптимизация на производителността на кода в обработката на иконките във файловия мениджър Nemo. Генерирането на иконките сега се осъществява асинхронно и те се извеждат с по-нисък приоритет в сравнение с навигацията в папките. По този начин приоритетът е върху работата с файловете, като по този начин осезателно се повишава скоростта на работа на програмата.

Преработен е програмният прозорец за настройка параметрите на мониторите. Добавена е възможност за задаване на кадровата честота на екрана и запис на собствени коефициенти за мащабиране за всеки монитор. По този начин изцяло се решават проблемите при едновременната работа на обикновен и HiDPI монитор.

Прекратено е компилирането на дистрибуции за 32-битовите x86 системи. Точно като е при Ubuntu, сега се предлагат само 64-битови дистрибуции,

От инсталационния дисков образ са премахнати snap пакетите и snapd. Забранено е автоматичното инсталиране на snapd заедно с другите пакети, които се инсталират чрез APT. По желание, потребителите могат да инсталират snapd ръчно. Но неговото автоматично добавяне заедно с други пакети без разрешението на потребителя е забранено. Недоволството на Linux Mint е свързано с натрапването на услугата Snap Store и със загубата на контрол върху пакетите в случай на тяхното инсталиране от snap. По принцип snapd се изпълнява с root права в операционната система, което създава сериозна опасност в случай компрометиране на инфраструктурата.

Добавена е новата помощна програма Warpinator за обмен на файлове между два компютъра в локалната мрежа. Данните при този обмен са надеждно криптирани.

Добавен е нов аплет за превключване между икономичната интегрирана графика на Intel и бързите видеокарти на Nvidia в компютърните системи с подобна хибридна конфигурация. Използва се технологията NVIDIA Optimus.

Реализирана е пълната поддръжка на On-Demand профил. При неговия избор за рендиране в рамките на сеанса се използва GPU Intel, а в менюто на приложенията е добавена възможност за стартирането на всяка програма с използването на GPU NVIDIA – в появяващото се след десен клик с мишката контекстно меню се появява подточката Run with NVIDIA GPU. За управлението на този род сеанси с GPU NVIDIA се предлагат помощните програми nvidia-optimus-offload-glx и nvidia-optimus-offload-vulkan, работещи от команден ред, Те дават възможност за прехвърляне към GPU NVIDIA рендирането с помощта на GLX и Vulkan. За зареждане на чиста система без фирмените драйвери на Nvidia в Compatibility Mode е предвидена опцията nomodeset.

В аплета XappStatusIcon е добавена възможност за обработване на събитията чрез завъртане колелцето на мишката и е реализирана нова функция, приличаща на gtk_menu_popup(), която улеснява портването на приложенията от GtkStatusIcon. Осигурена е поддръжката на API StatusNotifier (Qt и приложенията Electron), libAppIndicator (индикаторите на Ubuntu) и libAyatana (индикаторите Ayatana за Unity), което позволява използването на XappStatusIcon като един общ механизъм за минимизиране в таскабара, без да се налага поддръжката на различните API от страна на десктопа. Тази промяна е подобрила поддръжката на индикатори в таскбара. XAppStatusIcon изнася рендирането на иконките, изскачащите подсказки и други подобни, от страната на таблета. Чрез този метод се получават висококачествени иконки и се решават всичките проблеми с тяхното показване.

Към XAppStatusIcon са прехвърлени аплетите Blueberry, mintupdate, mintreport, nm-applet, mate-power-manager, mate-media, redshift и rhythmbox, като по този начин таскбарът е станал по-цялостен и единен. Във всички версии (Cinnamon, MATE и Xfce) са унифицирани иконките в таскбара, добавени са символни иконки и е реализирана поддръжката на екрани с висока плътност на пикселите (HiDPI).

Предложено е усъвършенстване на приложенията в рамките на инициативата X-Apps, която има за цел унифицирането на софтуера в различните графични десктоп среди на Linux Mint. В приложенията на X-Apps се използват най-съвременни методи (GTK3 за поддръжката на HiDPI, gsettings и т.б.), но са запазени традиционните елементи на интерфейса като стандартното меню и помощните програми. Сред тези програми са текстовият редактор Xed, мениджъра на изображения Pix, визуализаторите Xreader и Xviewer.

  • В текстовия редактор Xed е добавено обединяването на редове и премахването на големите празни места в текста преди записването на файла
  • В Xviewer са добавени иконки за преминаване в режим на цял екран и показване на слайдшоу
  • В Xreader е добавен бутон за извеждане съдържанието на печат

Изцяло е преработен интерфейса на Gdebi – програмата за отваряне и инсталиране на deb пакетите

В темата Mint-Y е предложена нова палитра, в която чрез избор на подходящи цветови отенъци и наситеност са използвани по-ярки цветове, но без загуба на четимостта и комфорта. Предложени са новите комплекти цветове  Pink и Aqua.

Добавени са нови жълти иконки за папките:

При влизането в акаунта може да да се избере цветовата схема на поздравлението

Фоновото изображение може да се разтяга на няколко монитора

Ако при влизането в системата се зададе потребителското име mint, парола на се иска, а ако системата все пак я писка, достатъчно е да се натисне Enter

В Apturl е направена смяна на бекенда от Synaptic към Aptdaemon.

В APT за новите инсталирани пакети (не е за обновяванията) по подразбиране е задействано инсталиране на пакетите от препоръчваната (recommends) категория.

При стартирането нас Live сеанс под управлението на VirtualBox е осигурена резолюция на екрана минимум 1024х768 пиксела.

Дистрибуцията се предоставя с linux-firmware 1.187 и Linux ядрото версия 5.4.

Минималните системни изисквания за Linux Mint 20 Ulyana са следните:

  • 1 GB оперативна памет (за по-комфортна работа се препоръчват 2 GB)
  • 15 GB дисково пространство (препоръчват се поне 20 GB)
  • Резолюция на монитора минимум 1024х768 пиксела

Разработчиците на Linux Mint съобщиха ще, че:

  • до месец юли тази година ще излязат инструкциите за обновяване от Linux Mint 19.3 към Linux Mint 20
  • До 2022 година всички бъдещи версии на Linux Mint ще използват същата пакетна база, като на Linux Mint 20. Това ще опрости обновяванията
  • До 2020 година разработчиците не възнамеряват да започват работа върху нова база и ще се фокусират предимно върху тази пакетна база
5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари