fbpx
7.8 C
София

Излезе Windows 10 билд 21286 с редица нововъведения и промени

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

През 2021 година операционната система Windows 10 стартира с компилация 21286 в Dev Channel на подраздела RS_PRERELEASE. В този билд няма само оправяне на забелязаните бъгове и дребни подобрения. Разработчиците на Microsoft са започнали новата година с доста големи промени.

Нововъведенията и промените в компилацията Windows 10 build 21286

Уиджети за новини и за метеорологична прогноза в таскбара

Това е пространството News and interests в таскбара, където информацията от различните приложения е събрана във вид на неголеми уиджети, които напомнят на живите плочки на операционната система. Леко вляво от иконката за уведомленията сега е поставена нова иконка, която показва метеорологичното време, като може да се каже че това е доста полезно и удобно. При кликването върху тази иконка, над таскбара се появява програмен прозорец с уиджети, които могат да се настройват от потребителите, и показват новини, спорт, акции и т.н. Потребителят може да променя тези информационни блокове и това което се показва в тях. Новините могат да се изключат и засега реклами няма.

News and interests е първият голям ъпдейт след провалилият се My People. Бъдещето ще покаже дали новият интерфейс ще се окаже успешен или ще последва съдбата на My people, който се появи в едно от предишните обновявания на Windows 10.

Microsoft ни обръща внимание, че след инсталирането на компилацията 21286, за активирането на новата функция е необходимо рестартиране на компютъра. И в традиционен за софтуерния гигант стил, новата функционалност се предлага само на английски език и само в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, и Индия, а линковете в новия панел се отварят единствено с браузъра Edge, навярно за по-добра синхронизация на съдържанието.

Подобрения в Storage Spaces

Тук е дадена възможност за управление на вътрешното хранилище от настройките. Възможно е добавянето и премахване на дискове, както и оптимизиране на пуловете.

Автоматично изпълнение на команди в средата на WSL

Добавена е възможност за автоматичното стартиране на една или няколко Linux команди при стартирането на Windows Subsystem for Linux (WSL). Необходимите команди трябва да се запишат във файла /etc/wsl.conf. В скрийншота по-горе е даден пример за команда, която записва времето на стартирането на WSL в журнален файл.

Подобрения при работата с часовите зони

На базата на потребителските отзиви Microsoft е подобрил автоматичното определяне на часовата зона. Ако операционната система има достатъчно причини да счита, че потребителят се е преместил в друга часова зона, то той получава съобщение, че предстои смяна на датата и времето.

Обновена е помощната програма Windows File Recovery

Софтуерният инструмент за възстановяване на файлове в ОС Windows 10, който може да бъде изтеглен безплатно от Microsoft Store, сега е обновен. Подобрена е производителността и са добавени два нови режима за възстановяване на файловете.

Допълнително са отстранени всички забелязани бъгове.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини