Изложиха в музей един от първите сървъри на Пиратския залив

2
28

Торент услугата The Pirate Bay, която вече е само търсачка за магнитни линкове, е едно от най-известните имена в сферата на свободния обмен на файлове. Вече близо десетилетие сайтът е залив за всякакво съдържание, което често не може да бъде намерено безплатно чрез други източници. Наесен Пиратският залив навършва 10 години и в чест на това шведски музей изложи в своята експозиция един от първите сървъри, обслужвали световноизвестния тракер, съобщи Torrent Freak.

The Pirate Bay беше създаден през 2003 година и за изминалите години извървя дълъг и труден път. Противници на свободния обмен на файлове буквално разбиха живота на създателите на тракера, но услугата продължава да работи и до днес, въпреки че от време на време има проблеми с достъпа до нея.

През първите две години от съществуването си Пиратският залив е използвал доста примитивни сървъри, за да обслужва своите потребители. Сайтът е стартирал първоначално от сървър в Мексико, обслужван от фирмата, където е работел към момента Готфрид Свартхолм.

След няколко месеца услугата била преместена в Швеция и към нея били добавени още няколко сървъра. Точно един от тях е изложен сега в шведския музей, за който стана въпрос по-нагоре.

Както можете да се уверите сами, сървърът е с всички оригинални компоненти, които е притежавал и когато е обслужвал The Pirate Bay. Музейните работници са си позволили само да сменят един от страничните панели с прозрачен такъв, придружен с надписи, даващи подробности за експоната.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари