Заедно с разпространението на 5G технологиите по цял свят, се възраждат и старите страхове и конспирации, че излъчването от смартфона може да има негативни въздействия върху здравето. Скорошен доклад предизвика допълнителни опасения, като твърди, че някои от най-популярните модели смартфони излъчват повече електромагнитно лъчение от допустимото, за което ви уведомихме. Групите във Facebook и коментарите под видеоклиповете в YouTube са пълни с хора, изразяващи опасенията си от радиочестотното излъчване (RF), използвано от съвременните мобилни комуникационни връзки. Въпреки че научните доказателства постоянно потвърждават, че опасенията са неоснователни и няма причини да се тревожим за здравето си, мнозина продължават да смятат, че радиочестотните връзки могат да им навредят.

По въпроса има огромно количество научни данни, много от които взаимно си противоречат, което го прави все по-сложен, както за обикновените потребители, така и за здравните специалисти. Нов доклад, който се появи в медицинския журнал на Нова Зеландия в петък, потвърждава, че темата е сложна, но казва, че почти всички вредни биологични ефекти от електромагнитното радиочестотно излъчване са наблюдавани в доклади с ниска научна стойност.

Според Марк Елууд, епидемиолог от Университета в Окланд и първи автор на доклада, Министерството на здравеопазването на Нова Зеландия трява да поиска независим, обективен отговор, след като статията беше публикувана в същото списание миналия декември от Сюзън Покет, изследовател в Университета в Окланд. Министерството на здравеопазването смята, че статията на Покет, която твърди, че обществената политика в Нова Зеландия не прави достатъчно за защита на общественото здраве, е заблуждаваща.

Какво знаем до момента?

Учените изучават ефекта на радиочестотната радиация върху човешкото тяло от десетилетия, демонстрирайки, че основният биологичен ефект изглежда е единствено загряване на човешката тъкан, тъй като това е електромагнитно лъчение и като такова, не е йонизиращо, тоест не може да измени структурата на ДНК на клетката или да доведе до мутации.

Статията на Покет твърди, че това не е вярно, като се позовава на редица изследвания, които предполагат, че биологичните ефекти на нейонизиращото лъчение надхвърлят просто нагряване на тъканите. Новият доклад цитира мнобройни проучвания, показващи тези биологични ефекти, но отново тяхното качество остава под съмнение.

Какви са изследванията, които твърдят, че излъчването е вредно?

„Много от проучванията, показващи потенциален пагубен ефект върху здравето, вследствие от радиочестотното излъчване са с ниско качество, но се публикуват, защото са интересни“, казва Елвуд.

Същественото тук е, че почти всички изследвания говорят за „потенциални вреди“. Повечето от проучванията изследват някаква физиологична или молекулярна промяна, която евентуално може да бъде свързана с негативни здравословни ефекти, но обикновено липсват директни доказателства и корелации за вреда за здравето.

Елууд посочва скорошен доклад на изследователи от Тексаския университет, който цитира над 200 изследвания и над 2000 теста на радиочестотната радиация върху клетките на бозайници, като проучванията с високо качество и научна стойност, които да установяват някаква вреда, са едва 9% от общия брой, които говорят, че излъчването от мобилните мрежи и телефони е вредно за здравето. По-голямата част от тези изследвания не отговарят на всички критерии, за да бъдат приети за научни или не разполагат с необходимите реквизити или източници, или пък им липсва издържаност.

Ключът към достоверността и качеството на всеки един експеримент е неговата възпроизводимост. Ако едно явление се повтаря при едни и същи действия безброй много пъти и винаги резултатите са еднакви, то тогава твърденията, направени на база наблюдението на това явление, са достоверни. Едно е да се каже, че излъчването от мобилните телефони има вредни последствия за здравето, на база на наблюдения на крайно частен случай, съвсем друго е това да се наблюдава отново и отново в нормални условия. Лабораторните изследвания и проучвания върху така нареченото „симулирано тяло“, нито веднъж не стигнаха до категорично заключение, че радиочестотното излъчване има преки или изобщо някакви последствия върху човешкото здраве.

Какво следва?

Това не означава, че изследванията ще спрат и сегашните няма да бъдат допълнително разглеждани. Въпреки това, тежестта на доказателствата в момента показва, че няма причина да се притеснявате от излъчването на мобилните телефони. Тъй като 5G започва да се разпространява за всички устройства и е бъдещето на концепцията „Интернет на нещата“, известна още като Internet of Things или IoT, очакваме да излизат все повече и повече пропагандни твърдения и изследвания, което единствено ще влоши информираността на обикновения потребител, за когото ще става все по-трудно да различи качествената наука от псевдонауката или заблуждаващата наука.

Сара Луфран, изследовател от Университета в Уолонгонг пише в „The Conversation“ по-рано този месец:

„Движенията и анти – 5G кампаниите може да са добронамерени и да целят информираността на хората, но без научни доказателства и потъпквайки изцяло всякакви информационни и научни методики, те носят по-скоро вреда, отколкото някаква полза“.

19
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Същия
Същия

Напълно съгласен с Jimmy

Мartin
Мartin

То някои оператори пуснаха фалшиво 5G още преди да е излязло с цел привличане на клиенти а дали биха пуснали фейк новина,че 5G е безопасно с цел по голяма печалба и повече клиенти? Освен компаниите за петрол на второ място по чиста печалба се нареждат мобилните оператори,понеже дават под наем сигнал (мобилните планове на които сме всички ). Да не забравяме и КЕНТ (Също и Lucky Strike ) които първи пуснаха азбестов филтър на цигарите си и първоначално имаше намаляване на заболяванията докато не минаха 2-3 години и започнаха масовите диагнози РАК НА БЕЛИЯТ ДРОБ и над 100 000 са… Виж още »

Рибентроп
Рибентроп

Казват НЯКОИ учени, други казват друго. Излседвания, включително правителствени казват друго.

Проблема на 5G е честотата на клетките, които ще са НАВСЯКЪДЕ. Никой досега не е тествал такъв интензитет за толкова дълго време.

Едно от най-дълбоките изследвания за предходните генерации мрежи е правено в Израел, там ясно се казва на какво разстояние до какви болести води клетката. Това е публично правиетлствено изследване!

http://www.emfandhealth.com/Cell%20Towers%20Alarmist%20Studies.html

https://scienceblog.com/65021/israel-study-cell-phones-could-increase-cancer-risk/#DMP3O9qhHOREmmd3.99

https://www.timesofisrael.com/put-away-that-cellphone-israeli-study-highlights-cancer-risk/

При 5G тези клетки ще са навсякъде с честота в десетки пъти по-силна като интензитет.

ллл
ллл

Георги, Георги… Научи се да си четеш внимателно статиите и поправяй смисловите си грешки.

Oceaninc815
Oceaninc815

Определено доста разхрърляно поднесена статия…

Рибентроп
Рибентроп

Кой си ти, че да раздаваш оценки? Къде ти е твоята интернет страница да видим твоите по-добре написани статии. Ти си типичен Българоид, който раздава оценки на останалите, но не вижда себе си.

Oceanic815
Oceanic815

@Рибентроп

Аз съм чукча-читател, не чукча -писател и като такъв имам право на мнение, нямам собствена страница щото както вече написах не съм чукча-писател.

Коментара ми е до новия автор Георги Арсов, който дори на фона на колегите си изпъква с твърде подробни но зле подредени факти по статиите.

Раздавам оценки защото потребителя като такъв трябва да определя пазара, а не обратното. Определено остаряло е твоето мислене, но не бих го класифицирал като българоид 🙂 И не знам що си го написал с главна буква, явно така е в тълковния речник.

Въй
Въй

Със някой лев под масата естествено че ще е безвредно ….

koko
koko

Сумайти хора дето ги е страх от „вредното“ излъчване на 5G всъщност пушат по една кутия цигари на ден 🙂

Коментар
Коментар

като спомена цигари, то освен тях и маргарина беше полезен, и подсладителите, ква реклама беше, какво чудо… същото както сега с 5G

Тони Стоянов
Тони Стоянов

И оловния бензин (безвреден), и палмовото масло… Има ли интерес винаги ще се намерят учени, които да „докажат“, че всичко е наред.

Аз-Съм
Аз-Съм

Цигарите сам си избираш дали да ги пушиш , 5G облъчването ще е навсякъде и никой не те пита искаш ли!

Срам за България
Срам за България

Ако говорих повече от 2мин по телефона без да усетя как ми се разтапят ушите или когато легна до рутера( до леглото ми се намира) и не усещам след 5 мин. как ми се стяга главата, можеше и да ме излъжат, ама след, като сегашното ни удря в петите, не знам следващото, ще ни погребва за норматив сигурно,3-4x силен и гъст сигнал… Търсете в интернет дрехи от тъкан с въглен, предпазва от лъчения, пере се, като бъде изложена на слънце за 20-30мин. Малко са скъпи (40-50лв.), но за сметка от това ще ви изкара сиг. колкото две тениски, да не… Виж още »

жик-так
жик-так

„пере се, като бъде изложена на слънце за 20-30мин.“ ааахахахахах, мерси мен, направо немога да спра да се смея… поствам го на аверите!

пипи
пипи

Направо е полезно!

жик-так
жик-так

Учени от „Брейностатическия“ университет във Вашингтон доказаха, че скачането от небостъргач гол без парашут е полезно за здравето….

Джеки чан
Джеки чан

Всичко, което не мейд ин Америка е вредно. То и апликацията дето те прави стар беше вредна понеже беше руска разработка, сега и 5G e вредно понеже само Китайците го могат :Д