Излязоха годишните доклади на OPSWAT

2
53

OPSWAT издава тримесечни доклади за няколко сектора от бизнеса със защитен софтуер. Настоящият доклад включва информация за пазара в глобален мащаб, както и такъв за Северна Америка за антивирусният софтуер инсталиран на компютри с ОС Уиндоус. Представената информация е събирана в периода 16.05.2011-15.05.2012г. и включва сравнителна характеристика на двата 6-месечни периода обхващащи споменатите дати.

На какво се базира даденото проучване:

Предоставената информация е събрана с помощта на инструмента на OPSWAT AppRemover tool, който се използва от потребители по целия свят – както обикновени потребители, така и бизнес-клиенти. За целите на проучването е предоставена информация от над 120 000 информационни точки (не означава 120 000 компютъра само).

Резултати:

I. Най-голям пазарен дял на антивирусна компания в световен мащаб

Аваст продължава своята доминация в световен мащаб на пазара на антивирусен софтуер, както го правеше и през последните години. Наблюдава се леко увеличение на дяла му, като същото се наблюдава и при основните му конкуренти, респективно Microsoft и ESET.

През шестмесечният период Майкрософт се утвърди на второто място благодарение на покачване на броя на хората, които използват техният защитен софтуер. Най-лошо снижаване се наблюдава при AVG, които от втора позиция преминаха на пето място.

II. Най-голям пазарен дял на антивирусeн продукт в световен мащаб

Avast! Free Antivirus продължава хегемонията си сред софтуерните продукти в световен мащаб с 13.5%. По петите го следват Security Essentials от Майкрософт с 13% и сериозно процентно покачване в ползването му и ESET NOD32, далеч зад тях (въпреки покачването в използването му от потребителите) с едва 8.3%.

III. Най-голям пазарен дял на антивирусна компания в Северна Америка

Microsoft имат далеч по-силно влияние на пазара в Северна Америка, отколкото в останалите части на света, и този дял се покачва все повече. С 5.8% увеличение за последното полугодие, Майкрософт завоюва цели 22% пазарен дял.

Огромна стъпка напред направиха и Total Defense (познат ни като CA), които се ползват с доверието на 6.4% от участниците в даденото изследване, изкачвайки се с 4.7%.

IV. Най-голям пазарен дял на антивирусeн продукт в Северна Америка

И тук Мйкрософт е безспорен лидер със своят продукт Security Essentials, далеч пред конкуренцията на avast! Free Antivirus и Total Defense (CA) Anti-Virus Plus.

V. Дял на различните ОС на Уиндоус

Изследването показва, че Windows 7 е успяла да се превърне в най-популярната ОС сред потребителите на Уиндоус за последните 6 месеца, като покачването е особено осезаемо в Северна Америка.

Използването на ХР е намаляло с цели 8%, докато се забелязва леко увеличаване на използването на Vista, въпреки че като цяло използването и е не е особено популярно. Макар и да не е излязла все още финална версия на Windows 8, то тя е засечена на доста компютри. Включена е в резултати под Others.

За OPSWAT :

Основан през 2002, OPSWAT доставя на софтуерните инженери и специалистите в областа на IT-технологиите инструменти за разработка и информационни услуги за управление на ресурси, както и решения за компютърна сигурност. Основният продукт на компанията – OESIS Framework е управляемо решение, лицензирано от водещи технологични фирми между които Cisco Systems, Juniper Networks, Citrix, Microsoft, HP и много други.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари