fbpx
8.8 C
София

Излязоха резултатите от оптимизацията на Chromium в рамките на проекта RenderingNG

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Екипът на Chromium публикува резултатите от започналия преди осем години проект RenderingNG, в рамките на който се води непрекъсната работа за увеличаване производителността, надеждността и разширяемостта на Chrome.

Така например, направените във версия Chrome 94 оптимизации в сравнение с Chrome 93 са намалили с 8% латентността при обработката на уеб страници и с 0,5% са увеличили времето на автономна работа с едно зареждане на акумулаторната батерия. Като се има предвид колко са действащите потребители на Chrome, тези показатели от глобална гледна точка водят до икономия от над 1400 години процесорно време всеки ден. В сравнение с версиите от миналите години съвременният Chrome рендира графиката 150% по-бързо и има шест пъти по-малко сривове на работата заради драйверите за графичния процесор, които работят с проблемни GPU.

Реализираните в рамките на проекта RenderingNG нови технологии изцяло променят подхода към изграждането на уеб страници и дават възможност за адаптивното използване на най-различни технологии за оптимизация изчисленията с помощта на графичния и централния процесор по отношение на отделни части на уеб страниците, като едновременно с това се имат предвид такива особености като резолюцията и кадровата честота на екрана. Обръща се внимание и за наличието в операционната система на съвременни API, включително Vulkan, D3D12 и Metal. Като примери за добра оптимизация се посочва активното използване на кеширане на текстурите на графичния процесор, както и рендирането само на тази област на страницата, която е видима за потребителя (няма смисъл да се рентират участъците на страницата, които са припокрити с друго съдържание).

Важен елемент на RenderingNG е изолацията на производителността при обработването на различни части на страницата – например за изолиране на изчисленията, свързани с показването на реклама в блоковете iframe, на изобразяването на анимацията, на възпроизвеждането на звука и видеото, на превъртането на екрана и на изпълнението на JavaScript.

Основни техники на оптимизация:
  • В Chrome 94 е предложен механизма CompositeAfterPaint осигуряващ отделното съставяне на рендираните части на уеб страниците и позволяващ динамичното мащабиране на натоварването на графичния процесор. Благодарение на тази техника латентността при превъртането на съдържанието е намаляла с 8%, повишена отзивчивостта но взаимодействие с потребителя с 3%, намалена е консумацията на графична памет с 3% и е увеличено времето на автономна работа с 0,5%
  • GPU Raster – растеризиране с помощта единствено на графичния процесор, което бе въведено през 2020 година и към днешен ден е ускорило преминаването на тестовете MotionMark средно с 37%, а категориите свързани с HTML – с 150%
  • LayoutNG – пълно преработване на алгоритмите за разполагане на елементите на страниците, като по този начин е повишена надеждността и предсказуемостта
  • VideoNG – ефективен и надежден енджин за възпроизвеждане на видео в уеб страниците

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини