fbpx
8.8 C
София

Измама с ИИ: Една пета от оценките в университетите са генерирани от ботове

Най-четени

Технологиите продължават да ни помагат в ежедневието, като превръщат досадните и трудни задачи в бързи и лесни. Този напредък обаче носи и недостатъци по пътя си. Един такъв недостатък е несъмнено поставянето на предизвикателства пред образователната система. Според преподавател по комуникации в Deakin University, Австралия, една от всеки пет оценки, които студентите изкарват, е благодарение на изкуствен интелект (ИИ).

Преподавателите в Deakin University имат все по-големи притеснения относно възможни начини за преписване и измама по време на изпит. Преподавателят Сали Брандън използва софтуер за плагиатство и засичане на всякакъв вид измама. Тя открива, че 10 от 54 оценки за последния семестър, са постигнати именно чрез помощта на ИИ.

Основната причина за това съотношение е развитието на ChatGPT – силно напреднал чатбот с изкуствен интелект, който е способен да генерира перфектно съдържание. Той е безплатен и поради тази причина е достъпен до много голям брой потребители. Въпреки това обаче, като всяка система, ИИ също има ограничения.

Едно от ограниченията на ChatGPT е, че съдържанието от чатбота не е създадено по най-актуалната информация. В уебсайта е описано, че знанията му са към септември 2021 г. Освен това, ИИ невинаги може да гарантира точността на информацията, която предоставя. С други думи, технологиите с изкуствен интелект със сигурност могат да доведат до дезинформация. Също така, ИИ не може да възпроизведе причинно-следствените връзки така, както те се подреждат в човешкия мозък.

Софтуерите за засичане на измама също се увеличават. Инструменти като GPT Output Detector имат успех в откриването на фалшиви статии и непрекъснато се усъвършенстват. Но експертите се надяват, че властите ще решат този проблем чрез някакъв вид регулиране, за да се осигури по-добро бъдеще.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини