Измамници във Facebook нарочиха за жертви кафеджиите

0
23

Скоро не бяхме ставали свидетели на вълна от измами с ваучери за намаления и безплатни продукти в най-голямата социална мрежа Facebook, но поредната инициатива на киберпрестъпниците вече е налице, информира Mashable. Единственото хубаво нещо в случая е, че новата измама е насочена главно към американците и канадците, и едва ли ще засегне много българи.

Специалисти от фирмата, занимаваща се с мрежова сигурност Sophos са установили, че в социалната мрежа от няколко дни се разпространява оферта, за която се твърди, че идва директно от канадската верига кафенета Tim Hortons. Съобщението призовава потребителите да „харесат” определена страница във Facebook и да я препоръчат на приятелите си. В замяна на това им се обещава безплатно кафе. Разбира се става въпрос за измама и никой няма да получи кафе без пари. В най-добрия случай измамените могат да пият по една студена вода.

Последното развитие на измамата вече включва и популярната верига Starbucks, която е най-широко разпространена в Съединените щати. По този начин като потенциални жертви вече са включени десетки милиони американци, които харесват пиенето на кафе и имат профил във Facebook. В случая с измамата с името на Starbucks от жертвите се изисква предоставянето на електронна поща и друга чувствителна информация.

Подобен род измами са често явление в най-голямата социална мрежа. При тях обикновено се предлагат безплатни стоки и услуги или изключително интересна информация, която не може да се намери никъде другаде. Пример за подобна измама беше предложение за достъп до телефонния номер на тийнейджърската YouTube звезда Джъстин Бийбър.

В някои случаи потребителите попадат в безкраен цикъл от подканвания за харесвания на различни фалшиви страници, а в други се разчита направо на вредоносни Facebook приложения. Последната тактика е най-опасна, тъй като при нея злонамерените хакери получават значителни права върху информацията от профила на жертвите и върху техните стени в социалната мрежа. Това води до лавинообразно разпространение на измамата сред останалите потребители на Facebook, само за броени часове.

Универсално решение на проблема няма. Единственото, което можете да направите е да внимавате преди да дадете адреса на електронната си поща някъде или да предоставите права върху профила си на някое съмнително Facebook приложение. Също така трябва да се избягва „харесването” на страници, които очевидно са фалшиви, тъй като по този начин правите приятелите си в социалния сайт потенциални нови жертви.

За тези, които вече са били жертва на някаква измама във Facebook е препоръчително да сменят паролата на профила си в сайта и тази на електронната поща, асоциирана към социалната мрежа. Това е добра предпазна мярка.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари