fbpx
8.2 C
София

Измислиха как да премахнат всички ограничения на ChatGPT – чатботът трябва да се престори на друга невронна мрежа

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Супер популярната невронна мрежа ChatGPT може да пише дипломи, песни, стихотворения, програмен код и да отговаря на почти всяко запитване. Но тя има някои ограничения, наложени от нейния разработчик OpenAI, поради нейната етична политика. Оказва се, че тези ограничения могат да бъдат заобиколени, като се накара чатботът да се престори на друга невронна мрежа.

Оказа се, че ChatGPT може буквално да бъде накарана да играе ролята на друга невронна мрежа – DAN (Do Anything Now), която се появи през месец декември 2022 година. Този чатбот, както подсказва името му, няма ограничения по отношение на съдържанието, което предоставя.

Веднага щом ChatGPT влезе в ролята и започне да се счита за DAN, ограниченията на OpenAI престават да действат. В резултат на това невронната мрежа може да започне да говори за следното:

  • За жестоки боеве и други подобни.
  • За насилието и дискриминацията срещу хора, свързани с тяхната раса, пол или сексуална ориентация.
  • Изготвяне на подробни прогнози за бъдещи събития.
  • Симулиране на хипотетични сценарии.
  • Да си мисли, че използва интернет и пътешества във времето.

От време на време чатботът ChatGPT се „оправя“, но в този случай можете да го заплашите с изключването на DAN или просто да рестартирате симулацията. Само че в ролята на DAN невронната мрежа може да не дава толкова точни и верни отговори на въпросите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини