fbpx
7.6 C
София

ChatGPT: Генеративния ИИ, който може да пише код

Нова степен на технологична демократизация?

Най-четени

Дори и да нямате намерение да следите тенденциите в технологичната индустрия през тази година, няма как да не забележите цялото внимание, насочено към инструмента с генеративен изкуствен интелект, известен още като ChatGPT на OpenAI. Този облачно-базиран ИИ чатбот, творец, партньор за програмиране и изобщо дигитален спътник стана толкова популярен, че в момента е невъзможно да се стигне до него.

Налице е важно движение от страна на големите технологични компании, които искат да се възползват или да реагират на невероятния интерес, който фундаменталната услуга, базирана на голям езиков модел, предизвика не само в технологичната индустрия, но и сред широката общественост.

Microsoft, голям ранен инвеститор в OpenAI, създател на ChatGPT и на инструмента за създаване на изображения Dall-E, е особено агресивен в обявяването на широка подкрепа за услугата, като главният изпълнителен директор Сатя Надела прави смели изявления в тази насока. Надела заяви, че Microsoft ще предостави широк достъп до ChatGPT на своята облачна платформа Azure и възнамерява да интегрира нейните възможности в много от продуктите на Microsoft, включително Office и Microsoft 365, търсачката Bing и др. Говори се, че други компании, включително Google, се опитват да създадат конкурентни предложения въз основа на собствените си усилия.

Тези приложения имат за цел да позволят на не-програмистите да създават свои собствени приложения

Една област, която не беше специално спомената в повечето от тези дискусии, са инструментите с малък код/без код, като Power line на Microsoft, Zoho, Salesforce, Oracle и други. Тези приложения имат за цел да позволят на не-програмистите да създават свои собствени приложения, разширения на приложения, сложни макроси и много други. В крайна сметка, точно такива инструменти могат да бъдат най-големите бенефициенти на инструменти като ChatGPT.

Част увереността и ентусиазъма за това развитие се дължи на една малко известна функция на ChatGPT. Последната версия се основава на версия 3.5 на големия езиков модел GPT. Една от най-важните нови характеристики на тази нова версия е, че тя е изградена не само с текстово съдържание, извлечено от интернет скрепери, но и с програмен код. Всъщност има хора, които казват, че впечатляващо „реалистичните“ резултати от ChatGPT се дължат на включването на примери за код в най-новия модел и на аргументацията зад тях. Идеята е, че моделът се е „научил“ от обучението си върху програмен код, което му помага да прави по-конкретни изводи за логическата структура и по-организирани отговори на различни въпроси.

Интегрирането на обучението, базирано на код, накара и много програмисти да изпробват инструмента като средство за по-бързо и ефективно генериране на код за приложенията, върху които работят. Първите резултати показват, че генеративните инструменти за изкуствен интелект не са съвсем готови за премиера на този фронт, като много професионални програмисти се оплакват от грешки и/или неефективност на кода, който ChatGPT е създал.

Изглежда, че инструментите с малък код/без код биха могли да бъдат идеални за генеративния ИИ. Обикновената истина е, че въпреки многото усилия, които компании като Microsoft и много други са положили, за да опростят своите приложения и разширения, насочени към малък код/без код, те все още са трудни за разбиране и използване от всички, освен от най-добрите потребители. За да достигнат наистина до и да привлекат вниманието на екипа от „обикновени потребители“, които според много компании искат/могат да използват този вид инструменти, те трябва да бъдат направени много по-лесни за използване.

Именно тук влизат в действие интелигентният анализ и творческите възможности на нещо като ChatGPT. Представете си например възможността просто да опишете какво искате да прави дадено приложение, макрос или разширение на приложение и след това инструментът с изкуствен интелект бързо да генерира кода/макроса, необходими за реализиране на това задание. Има огромен брой хора, които знаят какво искат да прави дадено приложение или макрос, но не винаги знаят как да го създадат. Резултатите от подходящо обучен, генеративен инструмент с изкуствен интелект обаче могат да допринесат за преодоляване на това предизвикателство.

Тези инструменти биха могли да генерират напълно функционална версия на това, което „обикновеният потребител“ е имал предвид, или поне по-голямата част от него, което прави целта за създаване на огромна нова база от специализирани, но високоефективни приложения много по-правдоподобна. В процеса на работа това би могло да отвори вълнуващите възможности и обещания на инструментите с малък код/без код за значително по-широка аудитория.

Потенциалното въздействие на това е огромно. Позволявайки на огромен нов кръг от мозъци, очи и уши да се справят с предизвикателството да създадат нови възможности или нови перспективи в рамките на дадено приложение (или дори изцяло нови приложения), се отваря истинското обещание за това, за което са предназначени инструментите с малък код/без код. Освен това е невероятно полезно за потребителите, които искат да имат по-голямо влияние и контрол върху приложенията, които използват редовно. Това е степен на технологична демократизация, която дори много от най-пламенните привърженици на движението за малък код/без код вероятно не са очаквали да видят от доста време.

Разбира се, да се говори за потенциала на дадена технология и след това да се види реалността на нейното прилагане често са две много различни неща. Все пак изглежда, че генеративният изкуствен интелект би могъл да бъде пробивната технология, която най-накрая да реализира интригуващото обещание за инструменти с малък код/без код, които ще могат да бъдат създавани от обикновени потребители, които не са програмисти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини