Изобретател превърна компютъра си в градина

1
279

Изобретателят Майк Шроп обича да се занимава с компютри, затова мазето му е пълно с части от различни машини, кабели, платки и какво ли още не. Един ден той разбира, че във всичката тази машинария липсва нещо съществено – нещо „органично“ и „естествено“, което да балансира малко обстановката. Шроп решава да направи нещо по-въпроса. Решението му вече е приложено на практика и се нарича Bio Computer.

Както сами можете да видите на снимката по-долу, Bio Computer е компютърна кутия, която може да поддържа малка градина, „посята“ върху горната част на капака й. Спретнатата градинка, която виждате, всъщност представлява плевели, на които Шроп се спрял заради подредения начин, по който растат и заради яркозеления им цвят. Топлината на почвата, в която са засети растенията не идва от Земята или от Слънцето, а от 3GHz-ов процесор Pentium 4, който е известен с това, че загрява много повече от необходимото.

За да може почвата да черпи още повече топлина от тази, която достига до корпуса на компютъра, Шроп спуснал няколко прозрачни тръби по-навътре в кутията. Изобретателят установил, че когато почвата се загрее прекалено много, растенията растат по-бавно и накрая открил идеалната температура – 19 градуса по Целзий.

Цялата стъклена конструкция, която виждате, е направена от специални материали, които да не пропускат нито капчица вода, тъй като и сами можете да се досетите какво би се случило на компютъра при често поливане. Всъщност, именно заради риска от намокряне, това изобретение ще си остане по-скоро с артистична, отколкото с практическа стойност. Все пак, посланието му е ясно: обграждайки се с толкова много технологии, ние рискуваме да загубим съществената си връзка с природата.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари