Изобретение с българско участие – прозорци с течност – набира световна популярност

3
9460

От Euronews решават да разкажат за революционно изобретение със значимо българско участие, което може да помогне много в повишаването на енергийната ефективност на сградите. Става въпрос за прозорци, които изглеждат нормални, но не са. Във всеки един от тях постоянно тече смес от дестилирана вода и гликол. Разработка е на група от учени и архитекти и в момента се тества пилотно в София.

Във всеки един прозорец има постоянен поток на 70 литра дестилирана вода и 30 литра етиленов гликол (има ролята на антифриз). Всеки прозрачен панел играе ролята на индивидуален слънчев колектор. Прозорците събират слънчевата енергия и я превръщат в термална енергия за отопление на сградата.

Използва се течност, а не въздух, защото се постига по-висока плътност, от там абсорбиране на повече инфрачервена светлина.

Идеята се заражда в Мадрид, като част от проекта InDeWaG, в който участват 10 организации от няколко държави, 3 от тях български – ETEM Bulgaria, Architectonika, Централна лаборатория за слънчева енергия и нови енергийни източници към БАН.

Тестване на системата

Учените използват експериментален „павилион“ в София, за да измерят ефективността. Температурата и влажността в него се измерват постоянно, за да се провери колко точно енергия може да се произведе и дали може да се използва дългосрочно в различни климатични условия.

„Измерваме температурата на всеки 20 сантиметра, започваме от пода и после преминаваме нагоре по прозорците. Така разбираме как се разпределя топлината. Така можем да сравним какво влиза в прозореца и какво излиза от него вътре“, обяснява Красимир Живачки, технически асистент в БАН.

Учените искат системата да е енергийно ефективна, а не просто да бъде прозрачен изолатор. Трябва да се максимизира топлината през зимата, но и да се избегне прегряване през лятото.

Професор Хуан Антонио Ернандез Рамос от Политехническия университет в Мадрид, обяснява как прозорците работят:

„Ако температурата отвън е прекалено ниска, спираме течението на вода. Слънцето  затопля водата между стъклата и температурата им се покачва. Ако температурата отвън е топла или вътре стане комфортно, можем да пуснем потока от вода, за да отиде топлината на друго място в сградата.“

Учените вярват, че това е технологията, която може да позволи създаването на сгради, които не употребяват почти никаква енергия.

„Сега можем да пуснем продукта на пазара. Разбира се, трябва да докажем, че може да работи и на по-големи сгради, а не само на прототипи, при които тестовете са успешни. Смятаме, че вече си струва да се инсталира и на сгради в пълен мащаб“, казва Dieter Bruggermann, професор по термално инженерство от Германия, също част от проекта.

Докато проектът чака своите инвеститори да се включат, измерванията в демонстрационния павилион в София ще продължат през следващите 10 години

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари