Изобретение с българско участие – прозорци с течност – набира световна популярност

3
9107

От Euronews решават да разкажат за революционно изобретение със значимо българско участие, което може да помогне много в повишаването на енергийната ефективност на сградите. Става въпрос за прозорци, които изглеждат нормални, но не са. Във всеки един от тях постоянно тече смес от дестилирана вода и гликол. Разработка е на група от учени и архитекти и в момента се тества пилотно в София.

Във всеки един прозорец има постоянен поток на 70 литра дестилирана вода и 30 литра етиленов гликол (има ролята на антифриз). Всеки прозрачен панел играе ролята на индивидуален слънчев колектор. Прозорците събират слънчевата енергия и я превръщат в термална енергия за отопление на сградата.

Използва се течност, а не въздух, защото се постига по-висока плътност, от там абсорбиране на повече инфрачервена светлина.

Идеята се заражда в Мадрид, като част от проекта InDeWaG, в който участват 10 организации от няколко държави, 3 от тях български – ETEM Bulgaria, Architectonika, Централна лаборатория за слънчева енергия и нови енергийни източници към БАН.

Тестване на системата

Учените използват експериментален „павилион“ в София, за да измерят ефективността. Температурата и влажността в него се измерват постоянно, за да се провери колко точно енергия може да се произведе и дали може да се използва дългосрочно в различни климатични условия.

„Измерваме температурата на всеки 20 сантиметра, започваме от пода и после преминаваме нагоре по прозорците. Така разбираме как се разпределя топлината. Така можем да сравним какво влиза в прозореца и какво излиза от него вътре“, обяснява Красимир Живачки, технически асистент в БАН.

Учените искат системата да е енергийно ефективна, а не просто да бъде прозрачен изолатор. Трябва да се максимизира топлината през зимата, но и да се избегне прегряване през лятото.

Професор Хуан Антонио Ернандез Рамос от Политехническия университет в Мадрид, обяснява как прозорците работят:

„Ако температурата отвън е прекалено ниска, спираме течението на вода. Слънцето  затопля водата между стъклата и температурата им се покачва. Ако температурата отвън е топла или вътре стане комфортно, можем да пуснем потока от вода, за да отиде топлината на друго място в сградата.“

Учените вярват, че това е технологията, която може да позволи създаването на сгради, които не употребяват почти никаква енергия.

„Сега можем да пуснем продукта на пазара. Разбира се, трябва да докажем, че може да работи и на по-големи сгради, а не само на прототипи, при които тестовете са успешни. Смятаме, че вече си струва да се инсталира и на сгради в пълен мащаб“, казва Dieter Bruggermann, професор по термално инженерство от Германия, също част от проекта.

Докато проектът чака своите инвеститори да се включат, измерванията в демонстрационния павилион в София ще продължат през следващите 10 години

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аз бях
Аз бях

Защо постоянно словореда обърнат ви е?

jedi
jedi

Feel the force Luke! Feel the force!
Словоред да беше обърнат само……

АрхиНавт
АрхиНавт

колкото по-сложно ,толкова по-далеч от истината.
Технологични каламбури за милиони,които „засичат “ често и искат поддръжка,за която „авторите“не смеят и да помислят. Антифриза в системата ще скапва уплътненията -и това ще е най малкия праблем.