Изобретиха „умни“ водопроводни тръби, генериращи електроенергия

4
54

В Портланд някои градски комплекси бяха оборудвани с „умни“ водопроводни тръби, които събират електрическа енергия чрез преминаващата през тях питейна вода. Събирането на енергията се извършва докато водата тече по тръбите, създавайки хидроенергия без отрицателни последствия за околната среда. Благодарение на тази система, процесът на предоставяне на питейна вода за ВиК дружествата, които използват много електричество, ще стане много по-евтин.

Получената енергия може да се използва от комуналните служби за собствено ползване или да се превърне в нов източник на доходи, при условие, че генерираното електричество се продава на града. Въпреки, че системата не може да генерира толкова енергия, необходима за захранването на цял град, тръбите могат да захранват малки сгради (училища, библиотеки), или да помагат за снабдяване на общата градска част с електроенергия. Генерирането на енергия от тръбите може да се случи само на места, където водата тече под действието на гравитацията. В същото време те имат една особеност, която може да се използва навсякъде — в тръбите са вградени сензори, контролиращи водата. Според авторите на изобретението, благодарение на тяхната разработка, електрическата инфраструктура може да се превърна в много „умна“.

Като пример, разработчиците са привели тръбата, която се е спукала миналата година около Калифорнийския университет в Лос Анджелис. В резултат на това са се загубили около 20 милиона литра вода. За това, че тръбата се е спукала е станало ясно само след телефонно обаждане от университета. Що се отнася до „умните“ тръби, основното достойнство е възможността за измерване на налягането. По този начин, преди да се спука тръбата и цялата вода да изтече, системата ще оповести организациите, снабдяващи жителите с вода. Това ще направи управлението на инфраструктурата по-прецизно. Вградените в тръбите сензори ще контролират качеството на водата, така че да не се съмняваме в нейната екологичност.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
ToniАлексХристоm$$ Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
m$$
m$$

Генерирането на енергия от тръбите може да се случи само на места, където водата тече под действието на гравитацията.

айде само 1%.

В големият град ако няма помпи как ще се качи на 3+ етаж водата ?

Христо
Христо

В София може да се качи, освен ако не построят нещо по-високо от Рила. А и всяка модерна сграда височинно строителство си има собствена помпена станция. Това поне с очите си съм го видял.

Алекс
Алекс

Не мисля че има значение, водата трябва да се движи за да достигне до консуматорите, дали ще има генератори по пътя или не, е все тая. в единия случай се оползотворява някаква енергия в другия никаква. Според мен цената на подобно съоръжение ще е определяща. Ако се изплаща като слънчените панели например след 5-6 години ще е на сметка. Като се замисли човек децентрализирането на токоподаването ще облекчи много мрежата и производството когато е масово. Според мен със всички генериращи електричевство въведения (панели, прозорци, ветрени мелници, и тн…) е много възможно да се премине на 90% самозадоволяване.

Toni
Toni

Разбира, се че има значение няма как да вадиш енергия без да влагаш такава. Тоест докато се произвежда електричество се създава съпротивление във водата и ако не е на самотек, а е с помпи ще е необходимо те да харчат повече ток и се губи смисъла.