Изобретиха чип, генериращ енергия от различни източници

0
34

Изследователи от Масачузетския технологичен институт създадоха чип, способен да произвежда енергия за собствената си работа от разсеяна светлина, топлинно излъчване и вибрации. Като източник на енергия могат да служат, например, слънчевата светлина, разликата в температурата между тялото на човека и околната среда, вибрациите на мостовете в резултат на преминаващия върху тях автомобилен поток и т.н. Всички те са маломощни и относително непостоянни, но тяхното обединяване решава множество проблеми.

Предимствата на подобен подход са очевидни: дори ако един от източниците вече не е наличен, чипът ще продължи да се захранва от останалите. Микросхемата използва високочестотна комутираща система, благодарение на която се адаптира към всички промени във входящата мощност, като генерира устойчиво напрежение, като при това не е налична каквато и да било батерия.

Новата разработка може да намери приложение в много области. Чипът може да бъде вграждан, например, в сензори за изследване на околната среда, в биомедицински устройства и много други.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари