Изобретиха 3D принтер, който се побира в куфар

0
35

В лабораториите по света, а вече и на пазара, могат да се намерят разнообразни видове 3D принтери. Никой от тях обаче не е удобен за пренасяне. Двама студенти от Масачузетския институт по технологии (MIT) обаче твърдят, че са създали първия наистина портативен 3D принтер. Изобретението им е толкова малко, че спокойно би се побрало в куфар.

Принтерът се нарича PopFab, а създателите му са Илън Мойър и Надя Пийк. Във видеото по-долу, двамата студенти показват колко лесно принтерът се настройва за действие – това става буквално за броени минути. Принтерът, разбира се, е свързан с лаптоп, който определя дизайна на продукта, който искаме да изпечатаме.

Принтерната глава се премахва, което още повече допринася за компактността на устройството. Освен това на нейно място могат да се поставят различни видове глави, които ще доведат до различни резултати при печатането. Продуктът наистина изглежда обещаващ, но засега двамата студенти не са уточнили дали възнамеряват да го пуснат на пазара и на каква цена ще се продава ако това се случи.

Иначе историята на PopFab датира от 2009 година, когато Мойър участвал в конкурс за проектиране на 3D принтер за по-малко от 60 британски лири. Той имал на разположение само един уикенд и съвсем малко инженерен опит. След натрупване на повече опит и благодарение на материалната база в MIT, PopFab постепенно се превърнал в това, което можете да видите в клипчето по-долу.

PopFab Episode 1 – Introduction from Ilan Moyer on Vimeo.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари