Разпространението на мобилните устройства и услуги е стимул за много хора да предпочитат все по-често да извършват дадени дейности, които преди са вършели на десктоп компютрите си, на своите смартфони: онлайн банкиране, пазаруване, игра, бизнес, документна обработка, социални мрежи и комуникация. Според представен наскоро доклад на Kaspersky Lab, макар и хората да разчитат все по-често на мобилните си устройства за извършването на всекидневните си дейности, те се отнасят все по-безотговорно към обезпечаване на сигурността на тези устройства, предоверявайки им се.

Kaspersky Cybersecurity Index е изследване, проведено сред 21 081 потребители над 16 години от 32 страни по света. То се базира на анкета, проведена сред тези потребители и разглежда състоянието на заплахите в Интернет през първата половина на настоящата година. Изследването посочва, че все повече хора достигат електронната си поща от смартфон, отколкото от десктопа или лаптопа си (59% за миналата година срещу 67% през настоящата). Онлайн пазаруването през мобилно устройство също бележи растеж – 41% през миналата година са заявили, че пазаруват онлайн именно през смартфона са, докато 50% са потребителите, които са го правили през първата половина на тази година.

В същото време обаче, все повече хора не защитават по какъвто и да е начин мобилните си устройства и не вземат мерки за обезпечаване на тяхната сигурност, каквато осигуряват за традиционните си компютърни устройства. „Независимо от възраст и професия, фокусът на дигиталното ежедневие на хората се измества все повече към мобилните устройства – хората им доверят своите тайни, файлове, конфиденциална информация, пари и много други неща. В същото време, киберпрестъпниците също променят своите тактики и все по-често атакуват мобилните устройства. С това настъпва и нуждата модерните смартфони и таблети да бъдат защитени, както и компютрите ни. В допълнение към защитата на своите устройства, хората е нужно да се грижат за другите, да помагат на приятелите си и членовете на своите семейства, за да практикуват сигурна интернет употреба и да намалят рисковете, срещу които се изправят“, пише Андрей Мочола, шеф на звено „Потребителски бизнес“ в Kaspersky Lab.

А вие, защитавате ли и как своите мобилни устройства? Доверявате ли им се достатъчно за дейности, като онлайн банкиране и пазаруване или предпочитате да използвате за този тип дейности своя лаптоп или декстоп компютър? Може да споделите в коментарната секция под настоящия материал.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари