fbpx
5.3 C
София

Използването на Facebook провокира увеличаване на броя на съобщенията за тревожни разстройства – изследване

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Израелски наблюдения показват, че Facebook влошава психичното здраве. Установена е корелация между статистически значимото влошаване на симптомите на психичното здраве, особено депресия и тревожност.

Данните от проучването „Социални мрежи и психично здраве“ са ръководени от д-р Рой Леви от Berglas School of Economics, Университет в Тел Авив. Заедно с колегите си, професорите Алексей Макарин и професор Лука Брагиери, той се фокусира върху тенденциите на психичното здраве в американските колежи. Показателите на студентите, които са първоначалната целева демографска група на социалната мрежа, са изследвани през първите две години и половина от нейното функциониране (2004-2006 г.).

Резултатите показват 20% увеличение на съобщенията за тревожни разстройства. Подробно проучване демонстрира връзка между „статистически значимото влошаване на симптомите на психичното здраве, особено депресия и тревожност“ и бързото приемане на социалните медии.

Някои показатели включват 20% увеличение на тези, които съобщават за тревожни разстройства; увеличение с 25-27% на дела на учениците, за които се очаква да изпитат умерена или тежка депресия; други 7% от учениците са преживели „тежка депресия“, откакто са получили достъп до мрежата.

Проучването установява, че появата на Facebook е довела до увеличаване на използването на услуги за психично здраве. Леви отбелязва и различни други случаи на корелация между социалния живот, все по-индиректно от Facebook, чрез взаимодействия в реалния свят, и влошаващото се самочувствие на учениците.

Един пример е „по-голямото отрицателно въздействие върху психичното здраве на студентите, които са живели извън кампуса и следователно са били по-малко ангажирани в социални дейности, и по-голямото отрицателно въздействие върху студентите с дългове по кредитни карти, които са виждали своите предполагаемо по-богати връстници в мрежите“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини