3.7 C
София

Изпълнителите няма да получат нищо от присъденото в делото срещу The Pirate Bay обезщетение

Най-четени

През февруари тази година Върховният съд на Швеция постави крайната точка в делото срещу The Pirate Bay. В частност, собствениците на The Pirate Bay трябва да изплатят 550 000 евро на музикантите и звукозаписните компании като компенсация за причинените им загуби. Изплащането на сумата в обозримо бъдеще обаче е малко вероятно, тъй като основателят на сайта Петер Сунде и неговият екип не притежават никакви значителни активи на територията на Швеция. Но дори и звукозаписните компании да успеят да получат някакви финансови средства, те все едно няма да достигнат до изпълнителите.

Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) няма никакво намерение да споделя обезщетението с авторите. Независимо от факта, че сумата от половин милион евро беше присъдена въз основа на направените оценки на загубите за конкретните изпълнители, причинени от изтеглянето на определени файлове, всички средства, които бъдат събрани, ще бъдат изразходвани за по-нататъшна борба с пиратството. Доказателство за това е непубликуван официално документ, разкрива ресурсът Torrent Freak.

Петер Сунде твърди, че това е обичайна практика за организациите, защитаващи авторските права. Според него, до момента не е имало случай поне част от обезщетенията, получени по съдебен път от RIAA и IFPI, да са достигали до авторите. „Те по-скоро ще си купят кокаин за тези пари, отколкото да ги дадат на „защитаваните“ от тях автори“, казва Сунде.

Според Torrent Freak, след съдебната победа над LimeWare организацията RIAA също не е показала никакво намерение да подели полученото с изпълнителите. Припомняме, че тогава съдът присъди компенсация в размер на 105 милиона долара. Друг любопитен факт е, че в иска, подаден от RIAA срещу LimeWare, първоначално фигурираше абсурдната сума от 72 трилиона долара.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини