С наближаването на есента участниците в индустрията започнаха да коментират не най-оптимистичните прогнози относно времето за приключване на недостига на полупроводникови компоненти. В тази връзка, AMD показва умерен оптимизъм, прогнозирайки 60% увеличение на приходите за текущата година. Това не попречи на ръководителя на AMD да счита, че допълнителните обеми от производство на чипове ще станат достъпни само след година.

За разлика от много събития, в които представители на AMD участваха задочно по време на пандемията, изпълнителният директор на компанията Лиса Сю лично присъства на Code Conference. Както тя даде да се разбере, настоящата криза в полупроводниковата индустрия не е като миналите колебания в търсенето и предлагането – пандемията издигна търсенето на ново ниво. За да бъде удовлетворено, е необходимо да се изградят нови предприятия, като съответните решения започнаха да се реализират още миналата година. Пускането в експлоатация на новите мощности отнема от 18 до 24 месеца, както обясни ръководителят на AMD, а понякога дори и повече.

Изхождайки от тези оценки, Лиса Сю вярва, че дефицитът на компоненти ще се съхрани още през следващото полугодие, но през втората половина на 2022 г. ще бъде възможно да се намали неговата тежест. Попътно, ръководителят на компанията изрази подкрепата си за инициативите на американските законодатели за субсидиране развитието на националната индустрия за полупроводници. AMD все още очаква да приключи сделката за сливане с Xilinx до края на тази година. Ако разгледаме подобна консолидационна дейност на нивото на индустрията като цяло, тогава по-нататъшното развитие на пазара няма да мине без нея, убедена е Лиса Сю. „Стартъпите могат да правят наистина готини неща. Изпитвам голямо уважение към тези хора, които създават свои собствени компании. Но ако искате да направите нещо много голямо за индустрията, мащабът е много важен“ – обясни тя.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари