Изпълнителният директор на Google съжалява за напускането на Тимнит Гебру, но не потвърждава, че е била уволнена

0
484

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай публично изказа съжалението си, че Тимнит Гебру вече не е част от екипа на компанията, но не призна, че тя е била уволнена или изрази извинение за това. Пичай обещава да бъдат разгледани обстоятелствата, които са накарали Гебру да напусне компанията.

Пичай изрази съжалението си след спорното напускане на изследователя по етика на изкуствения интелект Тимнит Гебру в имейли до служителите си в сряда, в който казва следното: „Трябва да приемем отговорността за факта, че известна чернокожа жена-лидер с огромен талант напусна Google“, пише той. Новината за циркулиращия вътрешен имейл беше публикувана за първи път от Axios.

Въпреки че Пичай никъде в имейла си не казва, че Гебру е била уволнена, както самата тя и много от нейните колеги твърдят, той обеща да разгледа обстоятелствата и събитията, довели я до напускането на компанията. „Трябва да направим оценка на обстоятелствата, довели до напускането на д-р Гебру, да проучим къде и какво бихме могли да подобрим и да водим по-уважителен процес“, пише още той.

Пичай също така се извини за емоционалното разбутване, което е предизвикало уволнението на Гебру сред някои хора. По неговите думи, напускането на Тимнит от компанията е „накарало някои от нашата общност да поставят под съмнение мястото си в Google“ и обеща да обмисли „стратегии да деескалация на подобни ситуации“ за в бъдеще.

В личния си профил в Twitter, Гебру написа, че имейлът на Пичай далеч не е извинение.

Миналата седмица Гебру написа в Twitter, че Google внезапно ѝ е съобщила за нейното уволнение по имейл, който тя е препратила до Brain and Woman Allies. В публикацията си, тя изрази силно разочарование от компанията, като според нея, решението за уволнението ѝ е възникнало след като върху нея е оказван натиск, да оттегли своя изследователска статия за рисковете, до които могат да въведат големите модели за обработка на езици.

Имейлът е довел до разговор между Гебру и висши служители в Google Research. Гебру е поискала да бъдат изпълнени определени условия, за да може тя да остане във фирмата, включително да узнае подробности за това кой е поискал оттеглянето на нейната статия. Един от мениджърите, Меган Качолия, ѝ е отговорил, че компанията не може да изпълни тези условия и е приел уволнението ѝ.

Шефът на Al отдела на Google Джеф Дийн също публикува изказване, в което обяснява защо статията на Гебру не отговаря на стандартите на компанията. Той твърди, че статията е била изпратена за преглед един ден преди крайния срок, като компанията по стандарт изисква поне две седмици време, в което да разгледа една изследователска работа.

Но екипът, от който е била част Гебру, отхвърли тези твърдения, като написа в публикация в блог, че политиката за преглед на публикации на компанията се прилага „неправомерно и дискриминационно“. Вътрешен анализ, прегледан от популярния технологичен портал The Verge, показва, че повечето от публикациите на изследователи и учени от компанията, които са били одобрени, са получили зелена светлина точно преди крайния срок, а 41% от тях дори са получили одобрение за публикуване и след крайния срок. „Много статии биват одобрени, без за тях да важи това изискване.“, пише екипът.

На 4 декември Google Walkout Medium публикува петиция, която изразява възражения срещу уволнението на Гебру. Петицията е била подписана от 2278 служители на Google и още 3114 сътрудници в индустрията.

Прилагаме пълния текст на вътрешния имейл, който Пичай е разпратил до служителите на компанията:

Здравейте всички,

 

Едно от нещата, с които се гордея най-много тази година, е как служителите на Google от цялата компания се събраха, за да отговорят на нашите ангажименти за расова справедливост. Това е трудна, важна работа и макар да сме твърди в ангажимента си и да се справяме все по-добре, има какво да научим и подобрим. Важна част от това е да се поучим от нашия опит около ситуацията на напускането на д-р Тимнит Гебру.

Чух реакцията на напускането на д-р Гебру силно и ясно: това породи съмнения и накара някои от нашата общност да поставят под въпрос мястото си в Google. Искам да кажа колко съжалявам за това и приемам отговорността да работя за възстановяване на вашето доверие.

Първо – трябва да преценим обстоятелствата, довели до напускането на д-р Гебру, да проучим къде и какво бихме могли да подобрим, за да водим по-уважителен процес. Ще започнем преглед и оценка на случилото се, за да идентифицираме всички детайли, от които можем да извадим поука – разглеждайки всичко – от стратегии за деескалация на подобни ситуации до такова ниво, както и нови процеси, които можем да въведем. Двамата с Джеф (визира се шефът на Al отдела на Google Джеф Дийн) говорихме и сме напълно отдадени на това. Един от най-добрите аспекти на инженерната култура на Google е искреното ни желание да разберем къде нещата се объркват и как можем да ги подобрим.

Второ – трябва да приемем отговорността за факта, че известна чернокожа жена-лидер с огромен талант напусна Google в негативни обстоятелства. Тази загуба е имала силен ефект върху някои от най-слабо представените ни общности, които припознаха себе си и преживяванията си в събитията около д-р Гебру. Това беше също силно усетено, тъй като д-р Гебру е експерт във важна област на етиката на ИИ, в която трябва да продължим да напредваме – напредък, който зависи от способността ни да задаваме предизвикателни въпроси и да назоваваме нелеки проблеми.

За мен е изключително важно чернокожите и жените и всички недостатъчно представени служители на Google да знаят, че ние ги ценим и те принадлежат на Google. И тежестта компанията да бъде подтикната да се справя по-добре не трябва да пада върху техните плещи. Започнахме диалог заедно по-рано тази година, която обявихме широк набор от ангажименти за расова справедливост, за да преразгледаме отново нашите системи за наемане, повишаване и задържане на служители от слабо представени общности, както и да отговорим на необходимостта от отчетност на ръководството на тяхната работа. Събитията от последната седмица са болезнено, но важно напомняне за работата, която все още ни предстои.

Това е основен приоритет за мен и Google и аз искам да се ангажирам отново да превърна енергията, която видяхме през тази година, в реална промяна, която да забележим още през следващата 2021 г.

– Сундар

Етиката на изкуствения интелект е една от най-проблематичните и публично засягани и разглеждани теми от работата на Google. Неведнъж компанията е ставала обект на критики и обвинения от страна на активисти, експерти и публични наблюдатели, че нейните разработки и амбиции в сферата на алгоритмите, изкуствения интелект и машинното обучение превъзхождат в пъти нивото на моралната подготвеност и етичната издържаност, което са достигнали Google и нейните бизнес партньори, както и широката общественост.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари