fbpx
3.5 C
София

Изпълнителният директор на Intel: Прекалено много компоненти се произвеждат в Азия

Най-четени

Новият главен изпълнителен директор на Intel заяви пред Би Би Си, че не е „приятно“, че толкова много компютърни чипове се произвеждат в Азия.

Понастоящем по-голямата част от процесорите се произвеждат в региона, като доминиращите играчи са тайванската компания TSMC и южнокорейската Samsung.

Базираната в САЩ компания Intel планира да създаде ново подразделение, което да се занимава с производство на чипове за други компании с техен собствен дизайн и архитектури.

Досега фокусът на компанията беше върху производството на собствени чипове във фабриките си по целия свят.

Пат Гелсингер заяви, че Intel ще инвестира 20 милиарда щатски долара в две нови производствени фабрики в американския щат Аризона, в допълнение към голямото разширяване на съществуващото ирландско съоръжение в окръг Килдър.

„Концентрирането на 80% от цялото предлагане в Азия просто не е приятно за целия свят, когато се има предвид, че става въпрос за производството на най-критичните технологии.“, каза г-н Гелсингер.

 

„Всеки смартфон, всяка система за телемедицина, всеки отдалечен служител, всяко дистанционно образование, всяко автономно превозно средство, всеки аспект на човечеството става все по-дигитален. И заедно с това, става все по-зависим от полупроводниците.“

 

„Това е сърцето на всеки аспект на човешкото съществуване напред. И светът се нуждае от по-балансирана верига за доставки, за да постигне това. Ние правим крачка по пътя към промяната.“

Той добави, че Intel също възнамерява да изгради по-нататъшна фабрика за производство на чипове в една европейска държава, но на този етап няма никаква информация дори към кой регион на Европа се ориентира компанията.

Пропусната цел

Въпреки че тези ходове ще бъдат твърде късни за справяне със съществуващия недостиг на чипове, което създава проблеми за производителите на автомобили и други технологии, те биха могли да помогнат на Запада да предотврати една потенциална криза в бъдещето.

Политиците в САЩ и ЕС призоваха за повече фабрики за производство на чипове, които да бъдат изградени на местно ниво.

Това отчасти се дължи на опасенията, че Пекин има за цел да обедини континентален Китай с Тайван, докато Северна Корея представлява заплаха за южната си съседка.

Въпреки това, Intel многократно пропусна производствени възможности през последните години. В резултат на това най-новите модели настолни процесори на компанията използват по-стара технология спрямо конкурентните модели на AMD и Apple, с което Intel се оказва в неравностойно положение на пазара.

Сега г-н Гелсингер трябва да докаже, че компанията му е оставила тези проблеми зад себе си, за да процъфти новият бизнес.

Минала слава

60-годишният Гелсингер се завърна в Intel едва миналия месец, след като предшественикът му беше свален от поста поради увеличаващия се темп на спадане на пазарния дял, наред с други проблеми, които компанията претърпяваше през последните години.

Но по-рано в кариерата си Гелсингер е прекарал цели три десетилетия в Intel, включително и в ролята на главен технически директор на компанията. И макар че много експерти и анализатори препоръчваха Intel да се фокусира върху подобряването на разработките на собствените ѝ чипове, за да успее да настигне конкурентите си, Гелсингер взе по-различно решение, давайки началото и на ново бизнес начинание на компанията, въпреки че тя не отменя фокуса си в сферата на производството на собствени микропроцесори.

„Производството е игра на капацитет. И ако не сте водещи по общ капацитет, ще изостанете. Така че до известна степен това е необходимост. Ако ще се занимаваме с производствен бизнес, трябва да осигурим производствени мощности за себе си и другите.“, каза Гелсингер в рамките на интервю за Би Би Си.

„Най-просто казано, светът се нуждае от повече полупроводници. Намираме се в среда, в която цифровизацията беше със силен темп на растеж. И тогава COVID-19 ни изрита драматично в коренно различна ситуация.

Светът се нуждае от повече полупроводници и ние сме една от малкото компании, които разполагат с водещи технологии, за да могат да покрият проблемите на пазара. Същевременно можем да запазим част от производствените си мощности за нашите собствени продукти, за да постигнем едно по-глобално разпределение на веригите за доставки.“

На въпроса на Би Би Си: „Как мислите, че ще навлезете на пазара, когато пред вас стоят конкуренти като TSMC и Samsung?“, Гелсингер отговаря по следния начин:

„Като цяло мисля, че всички се опитват да наваксат с огромното търсене. Ние също ще продължим дори да използваме TSMC и Samsung за производството на някои от нашите собствени чипове. Така че става въпрос за „кооперативна петиция“ на производството. Очакваме да имаме силни партньорства с тях като клиенти и в някои случаи да сме в известни отношения на конкуренция. Но като цяло се намираме в един бързо нарастващ сегмент на пазара на стойност 100 милиарда щатски долара, който се нуждае от повече предлагане и по-географски балансирано такова.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини