fbpx
13.6 C
София

Изпълнителният директор на YouTube защити системата за препоръки на видеа

Най-четени

Тъй като YouTube в последно време е обект на противоречиви критики и обвинения, които варират от разтространяване на екстремизъм и допускане на съдържание, препращащо към сексуална експлоатация на деца, критикиците обърнаха поглед към мощната система за препоръчани видеа на сайта, базирана на изкуствен интелект и алгоритми.

В неделя изпълнителният директор Сюзън Войчицки защити механизмите за препоръка на сайта по време на интервю в предаването „60 минути“ на американската телевизия CBS, което бе отразено от технологичния портар CNET, собственост на медията. Поради огромния мащаб на YouTube, всяка минута се качват над 500 часа видео, като добре известно е за всички, че услугата е собственост на Google. Именно поради огромния обем на видео масива, е лесно всеки да се досети, че е невъзможно от компанията да проверяват и селектират всеки един видео клип, който се появява в страниците с препоръчани видеа.

Системата е противоречива, тъй като някои казват, че лесно може да доведе хората до заешка дупка с някои агресивни видеа и крайно нежелателно съдържание. YouTube също попада под обстрел, тъй като политиците критикуват правна защита, наречена „раздел 230“, която гласи, че електронните портали не носят отговорност за качваното от потребителите им съдържание (В ЕС, на база Европейската директива е точно обратното). Бел. ред.

„Ако бяхме подвеждани под отговорност за всяко охделно съдържание, което се появява в листата с препоръчани, но по някакъв начин е неетично или опасно, то това би ни се наложило да го преглеждаме и модерираме ръчно. Това би означавало, че съответно видео масивът ще бъде ограничен многократно и услугата ни просто няма да може да работи в тези мащаби, в които хората по света я познават“, каза Войчицки според запис от интервюто, достъпен онлайн.

Скандалите

Системата за препоръки на YouTube е в основата на някои от най-големите скандали на сайта. По-рано тази година YouTube беше затлачен заради разрешаването на „мекорд пръстен за педофелия“. Видео блогър на име Мат Уотсън подробно описа как педофилите могат да влязат в „червей“ на видеоклипове в YouTube, за да видят кадри на деца в сексуално внушителни позиции. В коментарите към тези видеоклипове потребителите ще публикуват маркировки във времето, свързващи с други видеоклипове, а алгоритмите на YouTube биха препоръчали още повече от тези видове видеоклипове. Системата за препоръки на сайта също е обвинена, че помага за индоктриниране на екстремистите и белите върховници.

В отговор Войчицки каза, че компанията работи с експерти, за да научи как да се справя с този вид съдържание. YouTube също направи преглед на своите алгоритми за препоръки по-рано тази година, което съкращава времето за гледане на съмнителни видеоклипове с 70% в САЩ. Все пак тя каза, че компанията не трябва да „прекалява“ и да се отдалечава от цензурата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини