fbpx
0.5 C
София

Израелската армия сваля успешно дронове с лазер

Най-четени

Израелските военни сили току-що демонстрираха мощен нов лазер, който има способност да сваля безпилотни летателни апарати във въздуха – като дори са публикували видео от работата на новата система в действие.

Система, управляваща мощни лазерни оръжия, е оборудвана със самолет, който може да насочва оръжията към летящи дронове, независимо каква е тяхната скорост на летене, според информацията от портала Insider. Във видеозаписи, споделени в Twitter от израелското министерство на отбраната, може да се види как лазерите правят дупки в безпилотните летателни апарати, които нарушават тяхната летателност, а ако са в непосредствена близост и се движат с ниска скорост, директно се разрушават.

 

 

Израелският бригаден генерал и ръководител на военните изследвания Янив Ротем заяви пред The Jerusalem Post, че според плановете се е очаквало лазерът да работи при всякакви метеорологични условия, въпреки че няма информация как различните атмосферни затруднения биха повлияли на процеса по улавяне на мишените.

Засега лазерите са способни да разрушават безпилотни летателни апарати на разстояние от един километър, но Ротем се надява, че този обхват ще може да бъде увеличен приблизително 20 пъти през следващите няколко години.

Междувременно израелското министерство на отбраната заяви, че вижда този вид лазерни оръжия като метод за намаляване на разходите при войната, свързана с продължаващия милитаризиран натиск срещу Палестина. Нацията вече използва ракети, за да прихваща приближаващи снаряди. Но тъй като евтините безпилотни летателни апарати стават все по-често срещани и масово използвани, използването на автоматизирани лазерни системи с висока точност, вместо изстрелването на цели ракети, има далеч по-голям смисъл и ефективност, като не става въпрос само за икономическата гледна точка на въпроса – косвените жертви и допълнителните щети, които могат да възникнат от този процес, също са значително минимизирани.

Наскоро доклад на ООН разкри, че безпилотни самолети-убийци вече се използват за въздушни удари, като вземането на решения за откриване на огън и насочването към мишени, се е случвало изцяло без участие на човешки оператори. Това повдигна сериозни опасения относно етичните последици от подобни утилизации на изкуствения интелект и алгоритмите със самообучение. Използването на лазерни технологии, каквито демонстрира сега Израел, за сваляне на вражески дронове, определено е по-ефективна военна технология, но повдига въпроса, дали ако лазерните системи за сваляне на дронове, бъдат насочени срещу безпилотни летателни апарати, които директно откриват огън по живи хора от вражеските войски, без човешка намеса, няма да настане война между технологии, които до голяма степен са все още непредсказуеми и прекалено малко се познават последствията и дефектите от тяхната работа, които могат да възникнат. Ротем не споменава нищо в изявлението си относно безпилотните самолети-убийци, нито дава индикация, че лазерните технологии са в отговор на тях.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини