8.6 C
София

Израелските власти обискираха офисите на производителя на шпионския софтуер Pegasus

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

На 28 юли израелски специални служби обискираха офисите на производителя на комерсиалния шпионски софтуер Pegasus – компанията NSO Group.

Обиските бяха направени след като преди няколко дни Amnesty International и Forbidden Stories публикуваха информация, която показа, че правителствата на десетки страни използват шпионската програма Pegasus, създадена и продавана от NSO Group за следене на защитници на човешките права, журналисти, дисиденти, държавни глави, министри и другия

„Специалните служби посетиха NSO Group с цел да проверят достоверността на публикуваните факти и обвинения относно Pegasus“ – официално съобщи пред медиите Министерството на отбраната на Израел в своя Туитър акаунт.

„Потвърждаваме, че представители на Министерството на отбраната на Израел посетиха нашите офиси. Ние приветстваме тази проверка. Компанията е изцяло открита за израелските власти. Ние сме уверени, че този обиск и тази проверка ще докажат, че срещу нас са представени фалшиви обвинения“ – съобщи NSO Group пред изданието The Record.

В демократичните страни производителите на нападателен софтуер, каквито са програмните инструменти за хакване и следене на потребителите, задължително трябва да се регистрират в съответните държавни структури и да получат лиценз за износ на този специализиран софтуер. NSO Group има такъв лиценз, който е издаден директно от правителството на Израел.

Обиските не означават, че тази компания е нарушила условията на лиценза. Израелския власти просто провеждат стандартните следствени мероприятия в отговор на публикуваните от медиите материали, които привлякоха международното внимание.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини