Израелският космически кораб ще се възроди в нов дизайн на Firefly Aerospace

1
257

За жалост през месец април тази година първият космически кораб на Израел, който трябваше да кацне на Луната, падна несполучливо на нейната повърхност. От друга страна обаче американската компанията Firefly Aerospace обяви, че ще си партнира с Израелската космическа организация (IAI), за да се разработи нов луноход. Той трябва да се поучи от грешките на израелския кораб.

Луноходът на IAI се казваше Beresheet и се славеше като първият частно финансиран проект, който да стъпи на луната… ако беше стъпал успешно, естествено. Beresheet излетя успешно и достигна орбитата на Луната, но при приземяването главният двигател спря да функционира. Като резултат апаратът се разби трагично по лунните кратери. Нестопанската организация SpaceIL обеща да излъчи втори луноход Beresheet Shtayim, но се отказа от идеята, за да се ангажира с друга мисия.

Firefly се бореше за членство в програмата на NASA заедно с други 8 компании да изстреля няколко роботизирани лунохода, но за момента е оставена като резерва. Ако в крайна сметка бъде избрана, нейният проект Genesis ще се възползва от дизайна на Beresheet и опита на IAI. Заместник-директорът на компанията сподели:

„Firefly Aerospace се радва да си партнира с IAI, за да снабди единствената NASA CLPS програма с космически кораб, способен да достигне Луната“.

Не беше споделена друга информация по проекта. Очаква се самият Genesis да бъде изпратен в космоса чрез друго средство, именувано Beta. Ракетата обаче още не е тествана.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Оня горе много обича народа си :)
Оня горе много обича народа си :)

Затова излети ли чифут в космоса – „създателят му“ го прибира при себе си 🙂 Факт е, че имаше два опита да се изпратят еврейски космонавти. И двете совалки, на които летяха, се взривиха.