Израелски стартъп създаде нетоксично гориво за ракетни двигатели, което позволява тяхното изключване и включване

2
2353

Компанията NewRocket представи ракетно гориво от ново поколение, в което се използва хелий. Това е гелообразно вещество с име PowerGel, което е по-евтино и много по-малко токсично в сравнение с аналозите, широко използвани в аерокосмическата област. Главната особеност на PowerGel е, че дава възможност за изключване и отново включване на ракетните двигатели. Системата NewRocket е подходяща както за космическите кораби, така и за отбраната.

„Нашето гориво използва обикновен керосин, към който са добавени специални нови материали, които го превръщат в гел. А след това добавяме други вещества, които превръщат този гел във високо ефективен енергиен и хиперголичен пропелент“ – заяви генералният директор на NewRocket Илан Харел.

Не се дават повече подробности, като компанията само споменава че се използва формулата на професор Бенин Натана, патентована преди няколко години.

Традиционните ракетни горива, използвани в космическите кораби и ракетите, се базират на запалителни вещества. Този подход е много ефективен, но само при еднократно използване – когато ракетата или корабът активират горивото, то започва да гори и в определен момент изцяло приключва своята работа. За разлика от класическото ракетно гориво, работата на PowerGel може да бъде спирана пожелание. По този начин става възможно да се направят значителни икономии на гориво, да се използват по-малки резервоари и много по-точно да се контролира траекторията на полет между планетите.

Има много управляеми от гледна точка на горивото ракетни двигатели, но то е изключително токсично или криогенно. Тези горива могат да се съхраняват в продължение на съвсем кратък период от време, което е неудобно. При PowerGel не се проявяват нито един от изброените по-горе проблеми.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари