Израелски учени „ще научат“ джаджите да разпознават крадеца за 14 секунди

2
42

Специален софтуер запомня особеностите на докосване на ръцете на собственика на устройството и блокира цялата информация, ако някой друг започне да я използва.

Учени от Университета Бен-Гурион са разработили метод, който ще защитава собствениците на смартфони от неоторизиран достъп до съхранената в тях информация. Процесът на разпознаване на заплахите с последващо блокиране на данните ще отнеме не повече от 14 секунди.

Според специалистите, само една парола не е достатъчна за защитата на информацията, съхранена върху мобилното устройство. Рискът от кражба се увеличава особено на фона на това, че много потребители избират кодове, които са лесни за отгатване. Благодарение на новия метод, основан на анализа на докосванията, нападателите няма да могат да получат достъп до личната информация, дори ако знаят паролата.

Авторът на проекта Лирон Бен Кимон казва, че новият софтуер запомня особеностите и различията в поведението на ръцете на собственика по време на използване на различни приложения и писане на съобщения. Програмата може да разпознае нетипичния контакт при първите 35 действия върху екрана на устройството, за които на обикновения потребител са необходими около 13,8 секунди.

„В опит да се открадне информация, нападателят със сигурност ще се докосне до екрана повече от 35 пъти, защото той не е запознат с настройките и приложенията на другото устройство“ — казва Лирон Бен Кимон.

Разработеният софтуер все още не се използва в мобилните устройства, но учените се надяват, че тяхното изобретение ще бъде интересно за много производители на подобни джаджи.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари