Израелци си искат 50 млн. долара от SpaceX заради гръмналия сателит

2
32

Израелската компания Space Communication обяви, че ще иска обезщетение в размер на 50 милиона долара от SpaceX, след като неин сателит, който трябваше да бъде изведен в орбита, бе унищожен при нейната експлозия на космодрума Кейп Канаверал миналата седмица.

Израелската компания не се търгува на борсата и не желае да разкрие размера на застраховката на нейния сателит, нито колко ѝ е струвал той. Тя обаче може да получи още 205 милиона долара от Israel Aerospace Industries, които са създатели на сателита. Алтернативно, ако милиардерът Илон Мъск не желае да плати сумата, израелците са готови да я заменят за нов безплатен полет, организиран от SpaceX. Компанията на Мъск има договори за над 70 мисии за частни и правителствени клиенти на обща стойност над 10 милиарда долара. Space Communication твърди, че инцидентът може да помрачи перспективата за сливане с китайската компания Xinwei Technology Group. Инцидентът от миналия четвъртък възникна при зареждането на ракетата като част от предварителната подготовка за нейното изстрелване.

Това е втората провалена мисия за SpaceX за последните 14 месеца, след като през юни 2015 г. ракета Falcon 9 избухна около 2 минути след изстрелването и експлозията унищожи товар, предназначен за Международната космическа станция.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари