Израел е първата държава отговорила на кибератака с военна сила

15
2973

Кибератаките вече се приемат от военните като въоръжена агресия, срещу която трябва да бъдат предприемани съответните мерки.

Израелските отбранителни сили нанесоха въздушен удар по здание в регион от ивицата Газа, в което военните са предположили, че се намират специалистите по кибероперации на ХАМАС. Това се случи след като военизираната групировка не успя да да проведе докрай своето „кибернастъпление“. Детайлите на кибератаката не се съобщават, а израелските отбранителни сили само казаха, че „те успяха немалко да постигнат и често пъти бяха пред нас„. Израелските военни считат, че след нансянето на въздушния удар и разрушаването на набелязаната сграда „ХАМАС повече няма възможност за провеждането на кибероперации.

Използването на авиация е първият в историята директен отговор на въоръжените сили на една страна в отговор на кибератака. Най-вероятно по този начин израелските военни са искали възможно най-бързо да предотвратят провеждането на нови деструктивни цифрови атаки в условията на отново разгорелият се конфликт в ивицата Газа.

Случилото се повдига редица въпроси относно целесъобразността от незабавни военни отговори на проведена кибератака. Военният удар може да провокира ескалация на напрежението, което ще доведе до нов ръст в насилието. Навярно трябва да бъдат въведени добре обмисляни правила при подобни случаи, за да не се предизвика ненужен конфликт, при който загиват хора.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
8 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
vps
vps

„в което военните са предположили, че се намират специалистите по кибероперации на ХАМАС.“

Предполагам, че комшийското хлапе се опитва да ми чупи паролата за WiFi…. мога ли да му набия шамарите, или това, че им подпалих колата и къщата е достатъчно?

Мирослав
Мирослав

В Израел всички специалисти по киберсигурността и кибератаките са руснаци. Излиза, че рашките сами по между си, си мерят инструментите.

в ИзСраел руснаци няма
в ИзСраел руснаци няма

Има ЖИДОВЕ, т.е. руски чифути – едни от най-гнусните. Не случайно Русия е държавата, в която най-силно мразят евреите.

Иначе добре са го измислили чифутляците – изсипваш няколко тона бомби върху цивилни сгради, избиваш няколко хиляди човека, повечето от които – жени и деца, а след това обявяваш: те извършваха кибератака срещу нас, ние само се защитаваме. Еееееех, кога най-сетне Иран ще направи атомни бомби и ще изтрие тия паразити от лицето на земята?

Западняк
Западняк

„Не случайно Русия е държавата, в която най-силно мразят евреите.“ Лъжа, в Русия антисемитизмът се преследва възможно най-жестоко. В Русия има еврейска автономна република. От Октмврийската революция досега почти всички политически и военни ръководители на Русия са с еврейски корени, независимо дали са практикуващи юдаизъм или не. В Русия мнозинството от олигарси са евреи. Елцин /евреин/, зад който стоеше /Фамилията – предимно евреи/ сложи Путин за призидент, чиято майка официално в биографията си се казва Шаломова. Всички лидери на опозиционни партии в мнонзинството са евреи – либерал-демократите – Жириновски /евреин/, Зюганов на комунистите /евреин/, Ябълка /евреин/ и много други. Външният… Виж още »

ха-ха-ха, западняшки мечти :)
ха-ха-ха, западняшки мечти :)

Те ако питат западняците (т.е. шабес-гоите на управляващите там чифути) – хер Шикългрубер също е от еврейски произход. Товарищ Йосиф Висарионович – тоже! Ама защо ли като чуят чифутиляците имената им, особено на последния – още се насират в гащите? 🙂

За хората си прав – те са или добри, или лоши. Но чифутите не са хора. Има само един добър евреин – мъртвият и добре заровен! Щото вече има прецедент – преди 2000 години един, дето не го бяха заровили добре, се измъкна от гроба 😀 И забави развитието на цялата европейска цивилизация с повече от 1000 години…

Мирослав
Мирослав

В Израел е пълно с рашки. И ако ги питаш какво работят там, бързо отклоняват въпроса. Имал съм доста контакти с такива индивиди.

Не са "рашки", Миро!
Не са "рашки", Миро!

Жидове са. Естествено, няма да си го признаят, най-малкото пред теб. Иди в кенефа с някой такъв, погледни му рязания пишок като пикае и сам ще се убедиш.

djgerro
djgerro

кога,че разбЕрете,че нещо друго се случва!?
информирайте се. 😉
летаргияяяя….
като мойта мачка,кога и давам ‘апче против секс. 🙂

ллл
ллл

Опасен прецедент, който не трябва да остава без отговор…

zmii4e
zmii4e

Стимул-реакция. Мрежата от известно време е и бойно поле. Наивно е да очакваш, че ще е****ш някого и той няма да те прасне, ако има потенциал. История стил Гибсън.

Western Civilization
Western Civilization

Ако САЩ си спазиха закона, който сами си приеха, то кибератаката на Русия през 2016-та и последвалите дезинформационни кампании трябва да бъдат отвърднати с военна сила. Уви, в момента явно ще чакаме Русия първа да нахлуе в ЕС, най-вероятно през Естения и тук долу в Черно море. Демокрацията не е под заплаха, демокрацията е пред тотално унищожение и за това ще са виновни апатичното ни поведение.

Явно трябва да минем през украинския сценарии за да разберат някои хора, че Русия е вредна, агресивна сила, която е сериозна заплаха.

до Шишо, a.k.a. Миро20, a.k.a. Капитализъм
до Шишо, a.k.a. Миро20, a.k.a. Капитализъм

В НПО-то вече всяка седмица ли ти дават нов ник, с който да пишеш? 🙂

Шишо
Шишо

тъпчо, яд е че има хора които мислят и не са идиоти като теб ли? или ти се иска да привиждаш повече хора че да се сбиеш с всичките? серсем… нпо-та…

Шишо
Шишо

На всички рублояди, сиреч ‘православни’, уж християни да напомня че Израил е Божият народ и който вдигне ръка срещу него я вдига срещу Него!

до Шишо, a.k.a. Миро20, a.k.a. Капитализъм
до Шишо, a.k.a. Миро20, a.k.a. Капитализъм

Ha вcичĸи ĸypoяди, cиpeч copocтyтcĸи тpoлoвe дa нaпoмня, чe интeлигeнтнитe xopa ca aтeиcти. B бoгoвe пpeз 21-ви вeĸ вяpвaт caмo пeнcиитe, тapaмбyĸитe, нeгpaтa и издyxaни нapĸoмaнчeтa ĸaтo тeб. A чифyтитe ca УHTEPMEHШИ, т.e. пoдчoвeци. Koитo тpябвa дa бъдaт нacтaнявaни в тpyдoви лaгepи, ĸaĸтo пpaвeшe чичĸo Aдoлф, ĸъдeтo дa бaчĸaт, дoĸaтo eвoлюиpaт дo xopa. Зaщoтo тpyдът e пpeвъpнaл мaймyнaтa в чoвeĸ.