Израел всяка година плаща на Microsoft около $27 милиона за закупуването на лицензи. Но сега реши да не продължава договора си със софтуерния гигант. Причината са твърде настойчивите опити на Microsoft да прехвърли израелските ведомства от лиценз към абонамент. Това струва два пъти по-скъпо.

Reuters съобщи, че в края на тази година Израел няма да продължи договора с Microsoft за използването на неговия десктоп софтуер. Основната причина е, че Microsoft е променил общите условия на лицензионното споразумение и в резултат от това Израел трябва да плаща двойно повече. Вместо 100 милиона шекела ($27 милиона), за използването на десктоп пакета Office, операционна система Windows и сървърния софтуер, министерствата и правителствените организации вече трябва да плащат двойно.

Министерството на финансите на Израел уточни, че Microsoft се опитва автоматично да прехвърли израелските институции към нова лицензионна схема. При старата лицензионна система, правителството изцяло притежава закупения софтуер и може дори да го препродава. Но при абонамента, който повече прилича на аренда, се заплаща използването и поддръжката само за определен период.

При тези промени Израел ще трябва да прехвърли данните си в електронния облак на Microsoft. Но това съвсем не се харесва на правителството, понеже данните на министерствата и на специалните служби могат да бъдат откраднати от хакери.

Правителството на Израел заяви, че ще следи новите продукти на Microsoft и допълнително ще реши, дали да сключва нов договор. Търсят се и алтернативи.

25
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
18 Отговори на коментарите
14 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ибан
Ибан

Жалко, че алтернативи няма. И да се намерят, Майкрософт ги изкупуват и хоп, пак няма.

Коментар
Коментар

Няма алтернативи ама само за м$ тролите, на места, където информацията е изключително ценна, да подсигуриш адекватна защита струва повече от лицензите + сумата за обучение на персонала.
Ако не бутаха под масата никой немаше да ги ползва, дето не са толкова продажни политиците – О! Изненада, удрят на камък

Oracle
Oracle

Едно ти признавам пич Горски, разсмя ме от сърце с това: „дето не са толкова продажни политиците – О! Изненада, удрят на камък“.
Ти да не живееш в някаква паралелна вселена, като смяташ, че няма продажни политици?
И да, наистина няма алтернатива за част от продуктите на МС – визирам ОС и Офиса пакета.
Само човек, който се занимава само и единствено с любителски задачки пред компютъра, би могъл да твърди обратното.

BlB
BlB

Поредната порция лай- о извенете реклама от oracle…
Ех тея лицензийкииии….:)

Oracle
Oracle

@BlB
Пич, хапчетата вземаш ли редовно?
Разписваш ли се редовно при белите престилки в Карлуково?
Защо ли питам … очевидно – не.
Ем ясно, пак ще те държат в меката стая за 8-10 месеца 🙂

BlB
BlB

Естествено коменарът ти е тролене и нищо по същество….тъпото зове…Апропо ..явно познаваш клиниките…:)

Коментар
Коментар

ти да четеш можеш ли, де виде написано, че няма продажни политици?
Публична тайна е, че меките кихат за да се закупят техните продукти и то на завишени цени.
Как да има алтернатива- няма, няма и да има. Никой друг не би се хванал да пише тонове ненужен и бъглив код.
Това последното за любителските задачки ме разсмя – точно хората, ползващи мс офис-а за елементарни задачи (като държ. администрация) са най-големият донор на меките, не рядко подкрепени от необразован ( в сферата) мениджмънт.

Oracle
Oracle

@Коментар
Хайде вземи се завивай нощес …
Недей да спиш на течение, води до … непредсказуеми ефекти.
Като гледам какво си написал, нямаш никакъв опит, не си работил за компания, която е нещо повече от гаражна фирма и само дрънкаш неща, които нямат особена стойност.
Стой си там, високо в планината, така ще е най-добре за всички 🙂

Коментар
Коментар

О! Извинявай, ти нераждан до сега супер гений, творец и меценат. Каква чест е, че обръщаш внимание на моите селски писаници. Безкрайно съм поласкан, че отделяш от своето ценно време и внимание да ми отговаряш, макар и да ме гложди, че може би съм попречил на поредното ти научно откритие. При все всичко друго, мога да защитя всяка своя дума с факти и примери. Като за начало да вземем един кол център, който с еднотипната си работа и специализиран софтуер, няма никаква нужда да плаща стотици хиляди за операционна система или офис пакет (от които няма нужда). Къде мислиш се… Виж още »

манол
манол

Нищо за което не сме чели в новините тук.“Windows as service“ най-вероятно ще се казва въпросния абонамент.
Ама и българското правителство трябва да помисли по въпроса

Eclipse
Eclipse

Линукс е алтернативата. Няма смедене. МАЙкросфт са монополисти, това е ясно.

Oracle
Oracle

Линукс е алтернатива, но … за една часто потребителите.
Една много малка част, да не казвам нищожна частица.
Нямало следене?
Айде малко по-сериозно …
Малко известен факт, очевидно … в днешни времена, знае се дори размерът на бикините, които ползва жена ти 😉
Ако въобще имаш жена или просто си … поредния, който гледа порно на поразия и се притеснява, че го следят 😉

бивш Линукс потребител
бивш Линукс потребител

Линукс е за сървъри, рутери, и всякакви неща без графична среда. Но ако има нещо графично – не става. Дори за браузване не става. Няма хардуерно ускорение в браузъра.

AxOx
AxOx

До бивш Линукс потребител – навремето Линукс беше много зле, но сега не е така. Лункс Минт е пълна алтертива на Майкрософт и с Либре Офис имаш много добра офис среда.
Програмистите могат да правят програми на Линукс и ако държавата реши да мине на тази ОС, ще има и счетоводни програми и т.н.

Уиндоус и Гугъл отдавна крадат всичко и се чудя как държавите си затварят очите и продължават да ги ползват в секретните си постове.

Окам
Окам

До бивш Линукс потребител
Ти си бил потребител на Линукс толкова, колкото аз съм Султана на Бруней. Пълно е с тъпоъгълни тролове, дето си плещят едни на други едни и същи глуповати мантри. А ти по-скоро не си потребител на нищо, защото ако дори малко поназнайваше материята, за която компетентно се изказваш, щеше да знаеш, че такова нещо, като „хардуерно ускорение в браузъра“ няма. А и какъвто и браузер да си ползвал, той не е част от Линукс, умнико – това е ОС, а не дистрибуция, ама разликата няма да схванеш…

zmii4e
zmii4e

@Oracle
„Малко известен факт, очевидно … в днешни времена, знае се дори размерът на бикините, които ползва жена ти“
И това е ОК според вас? Коментирате го сякаш е нащо нормално :/
„и се притеснява, че го следят“ интересно ми е Вие как се чувствате от факта, че и Вас ви следят ? Благодаря за отговорите предварително 🙂
Поздрави!

Oracle
Oracle

@zmii4e Според мен … изобщо не е добре това, че ни следят какво гледаме в нета, а и не само там. И да, това не е нормално, няма как да е. Всеки човек има право на неприкосновеност в някаква степен. Лошото е, че от тази свобода, се възползват едни, да кажем … много лоши хора И в крайна сметка какво се получава? Не е толкова голям проблемът със следенето. Големия проблем е какво точно се прави с тази информация впоследствие и кой точно се възползва. И накрая … аз нямам проблем с това, че някой „слушка“ какво правя в нета.… Виж още »

zmii4e
zmii4e

@Oracle
Благодаря за адекватния отговор! Съгласен съм на 100% с Вас. В ЕС има някква светлина в тунела,но трябва и ние гражданите да си помогнем сами, но мнозинството го е Страх :/
Поздрави!

Eclipse
Eclipse

Да не споменавам практическата липса на вируси.

Кольо
Кольо

Стига с тия митове. Има си вируси за всичко.
„my system RHEL 7.4 got infected by the „bill gates“ virus and I am also interested by the community suggestions“

Калин
Калин

Ужас. Горките служители в Изреал.
Ще почнт да ги мъчат с некви Линукс недомислици.
Да не стане накрая като в Мюнхен – огромни стредства и време вхърлени на вятъра.

BlB
BlB

След Мюнхен дойде Барселона….:) Другарите руснаци тоже…
Сега там..после и другаде…:)

Коментар
Коментар

сега ще плащат още повече… само за лицензите, пък който взел – взел.

111
111

Повечето софтуер използван от държавните администрации успешно може да бъде заменен с алтернативни в Linux – има няколко добри desktop дистрибуции, които доста добре биха свършили работа. Основно се използва офис пакета и то не за нещо мега сложно. Има разни институции като полицията, където софтуера им е на Win. Дори са още на XP. Там е по-сложно. Но са малка част от цялата бюрокрация. На повечето места може да се смени. Не казвам на 100%, но на доста. А спестени пари са си спестени пари. Голяма част от приложенията ползвани в държавните администрации дори са уеб базирани. Самите Майкрософт… Виж още »

BlB
BlB

Не смятям че графичната среда е толкова различна. Примери бол! И Либре-то е вече дост близко до МС Офиса! Проблема е продажбата на лицензи или по точно далаверата с тях – както от страна на държ служители така и от страна на предлагащите лицензии. Както виждаш тука уреваха орталъка именно заради това!