fbpx
15.2 C
София

Израел прие нов закон за използването на Photoshop в модните списания

Най-четени

Още през март Израел прие нов закон, който касае използването на софтуер за обработване на снимки в модни издания. Едва сега, обаче, западната преса се сдоби с повече информация относно съдържанието на закона и неговата приложимост. Едното от нещата, които законът изисква, е всеки едни модел да поддържа индекс на телесна маса (ИТМ) над 18.5.

Според правителството на Израел, един индекс под 18.5 означава, че човекът е с по-ниско тегло от нормалното, което в много случаи, особено при моделите, се дължи на хранителни разстройства. Идеята на този закон, разбира се, е да не се рекламират кльощави модели, които да карат младите момичета (или момчета) да следват техния пример и да си причинят здравословни проблеми.

С подобна цел е и другото изискване в новия закон: правителството в страната забранява използването на Photoshop и други програми за фотообработка без това да е изрично упоменато в съответния уебсайт, списание, брошура и така нататък. Всички рекламодатели, не само местните, трябва да се съобразят с този нов закон ако искат да развиват бизнес в страната.

Част от населението на Израел приветства новия закон, който, може би, ще намали темпото, с което хранителните разстройства зачестяват сред младите хора в страната. Някои от въпросните разстройства са тежки болести, които могат да доведат дори до смърт. Друга част от хората, обаче, заклеймиха новия закон и го нарекоха „потъпкване на правото на свобода на словото“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини