Израснаха поколения хора, които не са виждали Млечния път

5
2754

Величествената картина на Млечния път в нощното небе винаги е вдъхновявала астрономите поетите и художниците. Какво би могло да бъде по-грандиозно и впечатляващо, колкото е дискът на нашата галактика, в който Слънчевата система е само една малка песъчинка в ръкава на Орион, сред безчисленото количество светове. В безкрайния брой от звездни купове може би съществуват други цивилизации от извънземни, които се намират на по-високи етапи в своето технологично развитие.

Според най-новите пресмятания, днес в нашата галактика могат да съществуват 36 представители на разумен живот, които са в ранния си етап на формиране на цивилизация. Може да е малко странно, но ние все още не знаем точните размери на Млечния път. Според най-новите преценки, нашата галактика има диаметър от около 200 000 светлинни години при дължина приблизително 1000 светлинни години. В този масив се намират около 400 милиарда звезди и неизвестен брой планети, които обикалят около тях. Според тази информация, всяка цивилизация се намира на разстояние средно от 17 хиляди светлинни години една от друга.

Когато погледне Млечния път, човек започва да разбира колосалната мощ на Вселената и нищожността на човечеството. Погледът към нашата галактика предизвиква трепет и вдъхновява за подвизи. Но не и при нашите съвременници, които живеят в големите градове. За първи път в историята израснаха няколко поколения, които почти никога не са виждали млечния път, заради светлинното замърсяване. А дори и да го видят, когато успеят да се измъкнат от Големия град, може и да не разберат веднага какво точно е това.

Изкуственото осветление увеличи яркостта на нощното небе и предизвика характерния ефект на светлинното замърсяване – изкуствено осветеното небе. За разлика от различните многобройни други аспекти на науката и екологията, на този феномен се отделя твърде малко внимание, считат авторите на научна статия, която преди време бе публикувана в сайта на научното списание Science Advances. Чрез тази публикация авторите на това научно изследване искат да привлекат вниманието на хората към проблемите на светлинното замърсяване.

Според резултатите от това изследване, около 60% от жителите на Европа и почти 80% от жителите на Северна Америка не могат да видят светещия диск на нашата галактика заради  изкуственото осветление. Но това важи за 100% от населението на някои страни, включително Сингапур, Кувейт и Малта, както и за по-голямата част от територията на Нидерландия, Израел и Катай, както и за обширните региони около мегаполиси като Ню Йорк, Хонконг, Москва, Пекин, и почти цялото източно крайбрежие на САЩ.

Един от авторите на този научна работа е Фабио Фалчи (Fabio Falchi) от италианския научно технологичен институт по световно замърсяване (Light Pollution Science and Technology Institute), който нарича днешната ситуация ‘културна загуба от безпрецедентен мащаб‘.

Неговият колега и съавтор Крис Елвидж (Chris Elvidge) от Американското национално управление на океанските атмосферни изследвания (US National Oceanic and Atmospheric Administration) счита моментите, когато е успял да види Млечния път, за вълшебни.

‘ Заради нашите нови технологии, към днешен ден ние лишихме от тази възможност много хора от няколко поколения’ – споделя Елвидж. ‘ По този начин ние загубихме нещо, но за колко голяма считаме тази загуба?’.

Като цяло, Млечният път вече не се вижда от над една трета част от населението на Земята. Когато през 1994 година заради голямото земетресение в Лос Анджелис бе изключен електрическия ток, хората масово започнаха да съобщават в полицията, че над града се е появил някакъв странен сребрист облак. Всъщност това е бил млечният път.

‘ Човечеството опакова нашата планета в една светеща мъгла, която лиши много хора от възможността да видят нашата галактика’ – пишат авторите на този научна работа.

Така например, американският програмист и фотограф Зак Гретер (Zach Grether), който обича да снима нощното небе, е бил принуден да търси безлюдно място далече от градовете, за да може да заснеме Млечния път с дълга експозиция. Проверявало му е: в 1 часа и 24 минути на фона на Млечния път неочаквано се появява огнен болид. Това са били първата степен на ракетата Falcon 9, която прави маневра за кацане, плюс втората степен на ракетата, която се завръща от орбита. SpaceX се заинтересува от неговия материал и го публикува в своя Twitter акаунт:

Историята на Зак показва, че късметът се усмихва на добре подготвените и умни хора. Но тя косвено доказва един тъжен факт: видът на Млечния път за съвременния човек вече е толкова рядко явление, че някои хора са готови да направят значителни усилия, за да могат все пак да видят и да го заснемат. Това е малко тъжно: повечето хора не са чак толкова увлечени от астрономията, че да напуснат границите на града, специално за да видят Млечния път. Те по-скоро ще излязат извън града, за да си направят барбекю, отколкото да гледат небето.

На картата показана по-долу се вижда, че жителите на западна Европа трябва да пропътуват над 100 километра, за да намерят място с недокоснато небе, където неговата яркост не превишава естественото ниво с над 1%. Така например, за жителите на Швейцария, най-близкото подобно място се намира някъде в Украйна на разстояние 1360 км.

На тази карта регионите със светлинно замърсяване под един процент са отбелязани с черен цвят и там яркостта на небето, осветено от изкуственото осветление, превишава естественото ниво с не повече от 1% (от 0 до 1,7 микрокандела на квадратен метър). Синият цвят съответства на области с яркост на небето от 1 до 8% по-висока от естествената (от 1,7 до 87 микрокандела на квадратен метър), зеленият – на 50% от естественото ниво (от 87 до 699 микрокандела на м2), жълтият – над 50% и тогава вече Млечният път вече не може да бъде различен, а червеният цвят означава, че звездите и Млечния път изобщо не могат да възбудят чувствителните към светлината клетки в човешкото око (от 588 до 3000 микрокандела на квадратен метър). Областите, отбелязани с бял цвят означават максимална степен на светлинно замърсяване, при което човешкото око не може да са адаптира към тъмнината – над 3000 микрокандела на квадратен метър.

Тази научна работа, публикувана списание Science Advances от международна група учени, се базира на данните от орбиталния сателит Suomi National Polar-orbiting Partnership.

В близко бъдеще тази ситуация само ще се влошава. Изображението по-долу показва текущата яркост на изкуственото осветяване на небето във V диапазона (отляво) и прогнозата за субективно възприеманата яркост на адаптираното към тъмнината око след прехода от все още използваните натриеви лампи към новите светодиодни осветителни тела с цветна температура 4000ºK и без увеличаване на оптичния поток в сравнение с натриевите лампи. Проблемът е в това, че светодиодите със студена Светлина от 4000ºK излъчват по-голямо количество светлина в синята част на спектъра, към която нашите очи са особено много чувствителни.

‘През 19-ти и 20-ти век, преди още изкуственото улично осветление да бъде разпространено, Млечният път е бил познат на почти всички’ – споделя Марек Кукула (Marek Kukula), астроном от кралската обсерватория на Гринуич. ‘Ние го виждаме в митологията за небето при всички световни култури. Млечният път е един от най-очевидните обекти на небето, заедно със звездите, планетите и Луната. Нощното небе е част от нашето природно наследство. Той е прекрасен. Той предизвиква благоговение. Възможността да го виждаме ни свързва с Вселената и ни позволява по-добре да разберем какво е нашето място в света. Срамно е да изгубим подобно нещо, понеже по този начин ще изгубим директната връзка с нещо изключително прекрасно и много по-голямо от нас’.

Учените предупреждават, че светлинното замърсяване не само влияе на нашата култура, но има директни биологични последствия за птиците, насекомите и млекопитаещите, включително и хората. Днес почти всички ние живеем в условията на перманентен мини джетлаг – нарушаване на денонощните биоритми.

Да си припомним, че Pepsi искаше да излъчи в космоса билборд в защита на геймърите. Похвална идея, но това би увеличило многократно светлинното замърсяване. Проектът не бе реализиран.

 

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари